Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Mörka gångtunnlar tas bort – så ska Sundsvall bli tryggare

Misshandel, rån och överfall har förekommit kring gångtunnlarna vid järnvägsstationen.
Nu ska de tas bort och området ska göras tryggare.
– Det är en anledning till att vi bygger om, säger Claes Rogander, planarkitekt.

Läs också: Smalare körfält, färre filer och sänkt hastighet – så förändras gamla E4 genom Sundsvall

I oktober rånades en äldre man på sin plånbok när han under en fredagskväll gick genom gångtunneln under Parkgatan.

Det är bara en i raden av händelser som gjort miljön otrygg vid gångtunnlarna i korsningen till järnvägsstation.

Men hela området kring dessa gångtunnlar kommer att förändras i och med att gamla E4 genom Sundsvall ska bli stadsgata.

– Syftet är att vi ska skapa ett bättre samband mellan stan och det område man når via gångtunnlarna som järnvägsstationen. Men också att för att vi har ett trygghetsproblem här, säger Claes Rogander.

Vad är det som gör att de känns otrygga?

– Det är själva upplevelsen. Det handlar om olika brott som hänt i gångtunnlar och rent generellt betraktas gångtunnlar som mörka och otrygga. Man upplever det som ett isolerat ensamt område där man är osäker på vem som dyker upp. Sedan kommer man ju ingenstans annat än om man vänder,

Hur mycket har det påverkat att det inträffat en rad brott i området?

– Det väckte inte själva tanken, men det blev bidragande till slut. Om vi inte haft de här problemen är det inte säkert att det blivit den här lösningen.

Läs också: TV+TEXT: De vill stoppa nya planerna för gamla E4 genom Sundsvall

I den nya planen kommer gångtunnlarna under Köpmangatan och Parkgatan att tas bort helt. Tunneln vid Bolagsverket kommer däremot att flyttas mer söderut och ansluta mot Trädgårdsgatan.

– Vi fyller igen nerfarten till tunnlarna så att allt kommer upp i marknivå. Sedan kommer det att bli signalreglerade övergångsställen som man får använda i stället, säger han.

Varför blir det tryggare?

– Människor tycker att det är bättre att se vart de ska och upplever då en annan känsla av trygghet och närhet till målet. Sedan vet du vilka som finns runt omkring dig och vill du inte möta dessa är det bara att ta en annan väg.

Kommunen har tidigare satsat på att bygga in en musikanläggning i två av tunnlarna som en trygghetssatsning.

– Det har uppfattats olika. Många tycker att det är trevligt men det finns också personer som upplevt det som otryggt på kvällarna av musiken då de inte hör om någon kommer bakom, säger Rogander.

Tunneln vid Bolagsverket kommer däremot att flyttas mer söderut och ansluta mot Trädgårdsgatan. Den flyttade gångtunneln blir bredare där utformningen gör den ljusare och med full insyn från både Inre hamnen och från Trädgårdsgatan i Stenstan.

Läs också: Chatt – kommunen svarar på frågor kring gamla E4.

– Det gör att den inte kommer att uppfattas lika otrygg. Att vi bygger den gångtunneln har att göra med en höjdskillnad som vi tvingas ta, säger han.

I juni 2017 kommer vägen att byggas om och det är i samband med detta som gångtunnlarna försvinner.