Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Norrtåg byter tidtabell – hållplatser i Medelpad försvinner

Från och med Lucia drar Norrtåg in avgångar – och hoppar över flera hållplatser mellan Sundsvall och Ånge.
– Det är jättetråkigt, säger pendlaren Elin Meijer.

Den 13 december börjar Norrtågs nya tidtabell att gälla. Bland annat kommer man att dra in ett antal hållplatser på flera avgångar på sträckan Sundsvall–Storlien.

För många av dem som arbetspendlar till Sundsvall är förändringarna allt annat än välkomna.

– Att tågen inte stannar i Torpshammar gör att jag måste gå hemifrån 25 minuter tidigare än vanligt för att ta mig till stationen i Fränsta. Det är 50 minuters extra pendlingstid om dagen, säger Elin Meijer.

Hon arbetar deltid i Sundsvall och har anpassat sin arbetstid efter tåget. Men då Norrtåg väljer att helt dra in avgången vid 14.08 måste hon nu hitta en annan lösning.

– Om det bara var jag hade det inte varit så farligt, men det här påverkar mina barn som går på förskolan också, säger Elin Meijer.

I värsta fall får hon börja ta bilen till jobbet.

– Men det vill jag egentligen inte. Jag tycker att det känns bra att åka tåg, det är snällt mot både miljön och ekonomin, säger hon.

Enligt Elin Meijer är det ett 15-tal arbetspendlare från Torpshammar som drabbas när Norrtåg drar in hållplatser, och minst lika många från Stöde, Ljungaverk och Erikslund.

– Sen tänker jag på alla flyktingar och skolungdomar som brukar åka med, men som kanske inte kan ta sig till Fränsta eller Ånge för att åka tåg, säger hon.

Enligt Izhak Dan, presskommunikatör på Arriva, beror ändringarna på att Norrtåg måste matcha SJ:s nya tidtabell.

– SJ har tidigarelagt vissa av sina avgångar från Sundsvall till Stockholm, och då måste vi dra in vissa hållplatser för att hinna ansluta med de tågen, säger han.

Läs också debattartikeln SJ:s planer på ändrade tågtider drabbar norra Sverige och repliken Förändringen är nödvändig

Elin Meijer säger att hon kan förstå Norrtågs argument om att man måste spara in tid.

– Men jag tycker att det är konstigt att man endast väljer att dra in hållplatser i Medelpad, trots att sträckan även går genom Jämtland.

Och hon får medhåll från Izhak Dan.

– Nu har inte jag full koll på hur man har tänkt här, men rent spontant så känns det lite orättvist att det bara är hållplatserna i Medelpad som drabbas, säger han.

Förutom att dra in avgången vid 14.08 har Norrtåg även beslutat att helt stryka avgången vid 22.18. Det betyder att sista tåget till Ånge går redan klockan 20.18.

– Så nu blir det inte längre möjligt att stanna kvar i stan för att gå på bio eller äta på restaurang efter jobbet och skolan. Det är jättetråkigt, anser Elin Meijer.