Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Nu flyttar flyktingar in i kommunens gymnastiksalar

42 flyktingar anländer till Sundsvall under fredagsnatten – och flyttar in i skolornas gymnastiksalar.

Läs mer: Sundsvalls kommun vädjar om hjälp – startar klädinsamling

Det var sent på torsdagseftermiddagen som Migrationsverket kontaktade Sundsvalls kommun med beskedet att minst en buss med flyktingar skulle anlända till Sundsvall under fredagen.

– Ett antal flyktingar kommer med buss från Stockholm under kvällen. Vi vet att det är minst en buss, men det kan även vara två bussar som kommer hit i dag, sa Camilla Nilsén, marknadsföringsansvarig vid Sundsvalls kommun.

Läs också: Sundsvalls kommun förbereder för att ta emot stora flyktingströmmar

Det rör sig om ett 90-tal flyktingar som anländer till Sundsvall under fredagen och ett mottagningsteam har under en tid arbetat för att ställa i ordning GA-skolan, Hedbergska och Katrinelunds skola.

Mottagningsteamet består av personer från flera olika förvaltningar och en av dem är Pia Söderlund, verksamhetschef på Favi.

– Olika förvaltningar har haft olika uppgifter under förberedningsarbetet med att iordningsställa lokaler, planera hur mottagningen ska gå till och att ordna med mat till flyktingarna som kommer, säger hon.

Läs också: Söker flyktingplatser – hos privata fastighetsägare i Sundsvall

För att flyktingarna ska kunna mottas på bästa sätt kommer ett antal personer ur mottagningsteamet att finnas på plats dygnet runt. I lokalerna har tvättmaskiner och torktumlare installerats. Där finns leksaker, bollar och kortlekar. Datorer med internetuppkoppling och tv-apparater med arabiska kanaler finns också på plats.

Enligt Migrationsverkets riktlinjer ska dessa lokaler fungera som tillfälliga flyktingboenden mellan tre och fem dagar. Därefter ska flyktingarna bli anvisade till mer permanenta boenden. Men Camilla Nilsén tror att lokalerna kan komma att behöva användas som flyktingbostäder under en längre tid.

– Vi vet att det är en stor bostadsbrist i Sverige och att få tag på bostäder är inte så enkelt. Dessutom tror vi att det kan komma ett nytt gäng med flyktingar när det första gänget blir anvisat till nya boenden.

Därför förbereder sig Sundsvalls kommun på att använda de berörda lokalerna fram till nyår. Skolledningen tittar tillsammans med skol- och fritidsförvaltningen på var eleverna ska ha sin idrottsundervisning under den tiden som gymnastiksalarna används som evakueringsplatser.

Läs också: Evakueringsboendet klart: Nu väntar vi på besked