Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Ny flyktingförläggning har öppnat i skandalhusen i Holm: "En chans för profitörer att tjäna pengar"

Nu har Anundgård fått en flyktingförläggning.
I helgen flyttade 50 asylsökande in, och fler är på väg.
– Förläggningarna är en chans för profitörer att tjäna pengar på de här människorna, säger Anders Wästfelt som arbetar ideellt med att hjälpa flyktingarna.

Annons

Asylboendet i Anundgård, Holm, är ett i raden av liknande boenden på landsbygden som färdigställts snabbt för att möta den stora flyktingström som kommer till Sverige.

De gamla pensionärsbostäderna i Anundgård består av två huslängor som kommer att inhysa ett 100-tal flyktingar. De första 50 flyttade in i helgen, ditkörda med buss från den överfyllda förläggningen i det gamla värdshuset i Liden.

– Det är bra här. Naturen och landskapet är fantastiskt och svenskarna är fördomsfria och trevliga människor, säger Anas Matouk, tandläkare från Syrien som varit på flykt i två år och som flyttade in i en av huslängorna i söndags med sin fru Nada och sina två barn Ghena och Beshr.

Anders Wästfelt, som tidigare ägde och drev värdshuset i Liden som nu blivit asylboende, tycker att det är bra att flyktingarna fått tak över huvudet, men är samtidigt mycket kritisk mot Migrationsverket.

– Migrationsverket öppnar dörren för företag som vill profitera på flyktingarna. Företag i södra Sverige köper upp tomma hus i Norrland billigt, fyller dem till bredden med flyktingar och tjänar grova pengar på det. Men där slutar deras ansvar. Ingen hjälper de här människorna att integreras, lära sig svenska och bli en del av samhället, säger Anders Wästfelt som nu jobbar ideellt med att hjälpa flyktingarna i Liden och arrangerar kurser i svenska åt dem.

De gamla pensionärsbostäderna i Anundgård har varit aktuella som flyktingboenden en längre tid, men ägarna har tidigare stoppats av Migrationsverket eftersom husen varit i dåligt skick. Det har också varit ekonomiska oklarheter kring de privata företag som skulle driva förläggningen.

Men i och med det akuta läget och bristen på bostäder för alla asylsökande, har Migrationsverket fått tumma på sina tidigare ganska hårda krav på asylboendena. Även flyktingförläggningen på Åstön i Timrå fick tidigare nobben eftersom den låg så isolerat, tills flyktingssituationen blev så akut att även den förläggningen måste öppnas.

Men Håkan Larsson, som driver det nya asylboendet i Anundgård, tycker att den kritik som förekommit mot hans företag är orättvis. Husen i Anundgård kallades tidigare för "skandalhus" i medierna, främst för att de var i så dåligt skick. Men sedan Håkan Larsson tog över har de rustats upp ordentligt. De asylsökande i Anundgård bor fint i nyrenoverade bostäder.

– Jag tror att motståndet egentligen handlar om att en del av de boende i Holm helt enkelt inte vill ha hit flyktingarna. Man är rädd för det okända, och det är väl inte så konstigt. Men samtidigt finns det många boende i Holm som tycker precis tvärtom och välkomnar de här människorna, säger Håkan Larsson.

Läs mer:

Skandalhusen i Holm kan bli asylbostäder

Flera nya flyktingförläggningar planeras

150 000 kronor i vite för fastighetsägare i Holm