Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Petersviks historia på fem minuter – här är området det bråkas om

Första för i år, men absolut inte sista. Uppskattade och välbesökta kulturhistoriska vandringarna i Petersvik återupptogs under torsdagen och snart kommer det vara fullt möjligt att guida sig själv genom området.

– Tretton fina skyltar med information och historia kommer vi att sätta upp, säger Nils Johan Tjärnlund, grundare av Facebookgruppen Rädda Petersvik undan rivning.

Tanken är att man på egen hand ska kunna få en bild av det kulturhistoriska arv som Petersvik har. Med förhoppningen om att få fler medlemma i kampen för Petersviks överlevnad.

För det et har varit en långdragen kamp och den är långt ifrån över än. Man jobbar för fullt för att mobilisera en opinion för Petersviks bevarande.

– Intresset är stort, vi skulle kunna ha vandringar som de här varje dag. Det faller på tiden, jag kan inte vara här jämt, säger Nils Johan Tjärnlund.

Just nu är det 11 400 personer som gilla-markerat deras Facebooksida.

– Det är den största kulturarvssidan i Sverige, större än den för att rädda Slussen i Stockholm. Till och med större än många institutioner, Nationalmuseums sida till exempel. Nästan lika stor som Sundsvalls tidning för den delen, säger Nils Johan Tjärnlund.

Under torsdagen gick två vandringar genom området, båda välbesökta med många frågvisa deltagare.

En del frågor om husen och släkten som bott där, men de flesta om hur man jobbade för att rädda området. Förslag om sätt att väcka uppmärksamhet och sprida kunskapen om Petersvik.

"En ställning som sträcker sig 50 meter upp i luften, då får Alnöborna se hur det kommer se hur det blir" Ett förslag som syftade att visa hur det planerade höglagret i området skulle påverka utsikterna i området.