Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Protester och namninsamling mot nedlagd frisörutbildning

Eleverna på Västermalms skola protesterar mot att deras utbildning ska läggas ner.
Nu har de ställt politikerna mot väggen.
– Vi har lyssnat på dem och ska titta på det här en gång till, säger João Pinheiro (S).

För ett par veckor sedan fick eleverna på Västermalms skolas hantverksprogram chockbeskedet att deras utbildning ska läggas ner.

Eleverna fick veta att politikerna i kommunens barn- och utbildningsnämnden inte ville fortsätta "utbilda dem till arbetslöshet", och att den populära linjen för frisörer och spa-terapeuter därför ska tas bort.

De som pluggar nu får gå färdigt men inga nya elever tas in, och sedan skrotas programmet helt.

Beskedet möttes av en rad protester. Eleverna har gjort en namninsamling för att få ha kvar utbildningen och i torsdags träffade skolledningen och en handfull elever de ansvariga politikerna för att ställa dem mot väggen.

– Politikerna påstår att vi utbildar eleverna till arbetslöshet, att utbildningen är för dyr och att vi har för få sökande. Men ingenting av det stämmer, säger lärarna Camilla Sollén Bergström och Ulrika Sohlin.

Och mötet hade viss effekt.

Efter mötet är inte politikerna lika övertygade om att programmet verkligen ska skrotas.

– De har tagit upp flera intressanta aspekter som vi ska ta i beaktande nu, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro (S).

Eleverna ger sig in i en överetablerad bransch med många arbetslösa, men samtidigt har till exempel alla de som nu går tredje året på linjen redan en fot inne i branschen, och jobbar på helger och lov.

Utbildningen är också, tvärtemot vad politikerna tidigare påstått, populär med ett relativt högt söktryck. Om det blir för få niondeklassare som söker utbildningen fyller man bara på med komvuxelever.

Och även om utbildningen är relativt dyr, så bär eleverna själva en del av de kostnaderna genom att dra in pengar på elevbehandlingar och klippningar.

João Pinheiro vill ändå inte lova att utbildningen blir kvar. Men politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska se över ärendet ännu en gång innan något definitivt besked kan ges.

– Vi får se var det här landar, men jag tar med mig en bra information från mötet med personalen och uppskattar elevernas engagemang, säger João Pinheiro.