Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Rusning till Black Friday i Birsta

Black Friday är här.
Butikerna slår på stort och i Birsta var det kö till reorna redan i morse.
– Det är rekord, försäljningen slår genom taket, säger Fredrik Hallstensson på Media Markt.

Annons

Den amerikanska traditionen med Black Friday har anammats av handlarna i Sundsvall, kanske framförallt av de stora butikskedjorna i Birsta.

Flera butiker försöker locka kunder genom att rea ut stora delar av varulagret.

– Vi ser det som ett startskott på julhandeln, säger Media Markts varuhuschef Fredrik Hallstensson som tapetserat hela sitt varuhus med rea-skyltar, dagen till ära.

Företeelsen kommer från USA och benämningen Black Friday syftar på att handlarna försöker göra de röda siffrorna i bokföringen svarta, genom att rea ut så mycket som möjligt sista fredagen i november.

Tidigare har inte Black Friday fått något riktigt stort genomslag i Sundsvall men i år verkar det ha förändrats.

Redan på fredagsmorgonen, innan handlarna öppnat, var det kö till flera butiker och under förmiddagen invaderades köpcentrat av kunder, som under värsta julrusningen.

– Från början var det väl mest elektronik som såldes, men nu verkar ju alla möjliga butikskedjor hoppa på den här trenden. Det är väldigt mycket folk i hela Birsta i dag, säger Lars Hägglund som letade rea-fynd på elektronik-kedjorna i morse.

Men alla kunder var inte helt nöjda med valet av rea-dag.

– Det hade varit bättre om det varit Black Saturday, på lördag i stället. Då hade man haft mer tid att shoppa, säger Birstakunden Henrik Henningsson.

Läs även:

Polisen inför Black Friday: "Se upp för bedragare"

USA:s stora shoppingdag på dekis