Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: ST:s reporter om mötet med mediet: "Hjärtat bultar lite extra"

Utan tvekan svarar Marie Johansson ja på frågan om hon tror på ett liv efter döden.
I tio år har hon arbetat som medium i Sundsvall.
Sundsvalls Tidnings Jerker Ullerstam får testa på.
– Det känns lite pirrigt, säger han.

Annons

Jerker Ullerstams hjärta bultar lite extra och han är lite spänd. Han ska få prova på en sittning med Marie. Det här är första gången och han har ingen aning vad som väntar.

– Jag har aldrig gjort något liknande tidigare. Jag är skeptisk till min natur men jag är öppen för det mesta, säger Jerker och tar ett djupt andetag.

Till vardags jobbar han som nöjesredaktör på ST och bor på Alnö med sin familj.

I lokalen på Södra berget är ljusen tända. Rummet är stort, ljust inrett och sparsamt möblerat. Två inramade diplom hänger på väggen. Marie har utbildat sig hos det kända mediet Terry Evans.

– Första gången vi sågs sa han till mig att jag skulle arbeta som medium och jag bara skrattade. Jag var på min första storseans och tyckte bara det var en spännande grej, så jag tog inte in det alls då.

Efter några år träffades de igen.

– Nu är det är dags att anmäla sig, sa han till mig. Jag var i ett annat skede i livet och tänkte, äh varför inte, berättar Marie.

Hennes mamma dog en vecka efter att hon fött Marie.

– Jag har alltid, genom hela min uppväxt, tänkt att hon är med mig. Första gången jag fick kontakt med henne var jag så lycklig att jag flög fram, berättar Marie och viftar med armarna och ler.

– När jag får kontakt visar det sig som ett minne på näthinnan. Jag upplever personen och känner mig som den som vill förmedla. Ofta gör det ont någonstans, personen vill berätta hur det kändes när hon eller han gick över till andra sidan. Det kan vara svårt att sätt ord på den känslan, säger Marie.

Jerker och Marie sitter mittemot varandra. På bordet mellan dem står en vattenkaraff, glas och en förpackning servetter.

Jerker får spela in samtalet.

Marie tar ett djupt andetag och blundar en stund, när hon tittar upp igen ler hon och känner in.

– Jag får till mig att du är en glad person med mycket humor och glädje omkring dig. Du bjuder på dig själv, är pratig, nyfiken och du glider fram. De säger att du är en god lyssnare, säger Marie.

Jerker nickar igenkännande och slappnar av lite.

Hon ser en kvinna i hans närhet och en dotter som trivs att vara nära sina föräldrar. Jerker får ett råd att samtala mycket med familjen om rädslor. Att kommunikation löser mycket.

Marie blundar igen, andas och tittar upp.

– Jag ser dig på ett fjäll, det stormar och är motvind men du kämpar, du ger dig inte. Skägget är fullt av snö och flaggan ska sättas på toppen, säger hon och skrattar till.

Det är första gången på alla hennes sittningar som hon ser någon i den miljön. Det är en symbol för Jerkers arbetsliv. Många dörrar kommer att slå igen, men han är före sin tid.

– Vänta lite, det kommer att lösa sig, säger Marie.

Hon ser ett litet barn i Jerkers famn, det är en pojke. Stämningen i rummet blir stel. Han lutar sig tillbaka.

Jerker och hans fru är ofrivilligt barnlösa och har under många år försökt få ett syskon till deras dotter.

– Vi går utbildning för att bli familjehem, berättar Jerker efter sittningen, men vi vet inte när barnet kommer.

Marie får kontakt med en kvinna, hon är hård och rak, har ett ordningssinne och ett rent hem. Hon var stark och arbetsglad men som gammal och sjuk var livet inte längre roligt. Jerker har svårt känna igen vem det skulle kunna vara. Kvinnan finns med honom och ger varsel när han kör bil, eller väcker honom vid fara, berättar Marie. En pratglad, rolig man vill också ge sig till känna. Hon ser vatten runt om honom.

– Det är en man som trivs på landet, händerna är smutsiga och hans namn börjar på R. Det kan vara Rune eller Rutger. Han tycker om kvinnfolk och har arbetskläder på sig, säger Marie.

Mannen säger att Jerker ska köra på och visa lagom mycket hänsyn, inte tveka utan ta för sig.

– Du kommer ta stora kliv och hitta din plats, säger Marie.

Efter sittningen är Jerker full av intryck.

– Det var spännande, jag måste lyssna igenom allt igen. Det här skulle fungera som ett terapisamtal tycker jag, hon är sympatisk och ödmjuk, säger Jerker och fortsätter:

– Jag kände igen mig i vissa delar, men jag tycker att det är svårt, jag vill gärna kunna förklara det på något sätt.

Kommer du att kontakta ett medium igen?

– Nej. Eller ja kanske, om man behövde råd men jag tror att man bör vara mer mottaglig för andra dimensioner för att få ut maximalt av det, och jag vill inte veta något om min framtid.

Läs mer: Marie Johansson om sitt yrke som medium: "Bitarna föll på plats i mitt liv"