Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Traditionella flöjter lockar musiker från hela världen

Bland små röda stugor ljuder flöjtmusik så det ekar genom Haverö. Deltagare från både Spanien och Japan har tagit sig hit för att spela Härjedalspipa.
– Flöjten kommer ju här från andra sidan skogen nästan, så den passar in här, säger Göran Månsson, ansvarig för projektet.

– Det började med en liten kurs som jag och Gunnar Stenmark höll i. Sedan förra året kallar vi det Folk Flute Academy, säger Göran Månsson som kallar sig projektledare för det hela.

För sjätte gången anordnar han tillsammans med flera drivna folkmusiker kurser i traditionell flöjtmusik på sin familjegård i Kölsillre.

– Det är väl vanligast med folkmusik på fiol, men intresset för flöjten har ökat rejält de senaste åren, säger Göran Månsson.

Kurserna och Göran Månssons engagemang i Härjedals-pipan har spridit sig även utanför landets gränser, och årets kurser har deltagare från Norge, Finland, Spanien och Japan.

– Vi har faktiskt en filial i Japan, Folk Flute Academy JP. Jag skickar videos till dem där jag visar hur man spelar, det är otroligt roligt, säger Göran Månsson.

Årets tre kurser, en byggkurs och två spelkurser, har totalt 34 deltagare, vilket gör det till det största någonsin.

– Jag har egentligen nått det mål jag hade. Det här har nått ut till människor och blivit en mötesplats för de som är intresserade av instrumenten och deras historia, säger Göran Månsson.

Deltagarna på Folk Flute Academy i Kölsillre är både amatörer och proffs. Även elever från Sibelius Akademin i Helsingfors och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm deltar på en av årets spelkurser.

– Jag tycker att statusen på instrumentet har höjts, det är inte bara en träpinne i folks ögon längre, säger Göran Månsson.

Gunnar Stenmark är en av få som tillverkar Härjedalspipor i dag, de traditionella flöjterna. I år har man för första gången en kurs där man får lära sig bygga instrumenten, bland annat för att bevara hantverket.

– Min fru spelar pipa redan, och jag var nyfiken på hur man bygger dem, säger Erland Westerström som är från Stockholm och deltog i byggkursen.

Under två dagar hann han göra färdigt en flöjt, och påbörja en till.

– Det är inte så svårt när någon visar hur man gör, men annars hade det varit lite väl svårt, säger Erland Westerström.