Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Trots att kommunen anlitat vaktbolag – rasistiska klottrare slog till igen

Sundsvalls kommun anlitade ett vaktbolag för att hålla rasisterna borta – men det hjälpte inte.
Natten till torsdag slog de till igen mot evakueringsboendet på Hedbergska skolan.
– Det är förfärligt, säger kommunens flyktingsamordnare Ulla Näsman.

Tidigt på torsdagsmorgonen blev Andreas Fredlund på saneringsföretaget Color Off utskickad till evakueringsboendet för att sanera.

Det här är andra gången på två dagar och det känns fruktansvärt. Jag förstår inte hur man kan göra så här mot människor som flytt från krig och fasor, säger han.

Rasisterna lyckades klottra ner hela fastigheten med hakkors och rasistiska slagord utan att bli upptäckta av vaktbolagets personal.

Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningsmän och ärendet är prioriterat.

– Vi har haft personal på plats på morgonen som pratat med migranterna men det är ingen som har sett något. Vi har även avsökt området utan några resultat, berättar Henrik Blusi, som håller i utredningen.

Han ser det hela som mycket obehagligt.

– Jag förstår den rädsla som flyktingarna känner. Här har de flytt från krig och elände och kommer till ett land de tror är säkert, och då är det någon som klottrar hakkors på väggarna. Det är fruktansvärt.

Ulla Näsman, flyktingsamordnare på kommunen, håller med:

– Det är förfärligt. De här människorna behöver lugn och ro, tak över huvudet och mat. De ska verkligen inte behöva bli utsatta för något sådant här.

Suhad Mohammed arbetar på evakueringsboendet.

– Jag förstår inte hur någon kan göra på det här sättet. Folk som bor här blir jätterädda, särskilt kvinnorna och barnen, säger hon.

Polisen är angelägen om att få in tips som kan leda till att de rasistiska klottrarna kan gripas.

► Läs också: 100 flyktingar till gymnastiksalar i Sundsvall – här är skolorna som berörs

► Läs också: Nu flyttar flyktingar in i kommunens gymnastiksalar