Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV+TEXT: Warren-Green åter framför kammarorkestern

I veckan återkommer en kär bekant för Sundsvallspubliken till dirigentpulten framför Nordiska Kammarorkestern: engelsmannen Christopher Warren-Green, numera chefdirigent för Charlotte Symphony Orchestra i USA.

Annons

Flera av de forna chefdirigenterna har dykt upp hos Nordiska Kammarorkestern p sistone. I januari i fjol kom Christian Lindberg till den årliga musikfestivalen; i januari i år inledde Niklas Willén orkesterns 25-årsjubileumsår och nu är det dags för ännu en kändis för den som följt orkestern genom åren.

Christopher Warren-Green var orkesterns chefdirigent 2001-2005, dessförinnan förste gästdirigent i tre år, och han gjorde ett återbesök hos orkestern 2007. Han är en genuin representant för det rika brittiska musiklivet och har på sin meritlista bland annat konsertmästarposten i Philharmonia Orchestra och det konstnärliga ledarskapet för London Chamber Orchestra.

Han är också god vän med Prins Charles och var musikaliskt ansvarig för vigseln mellan honom och Camilla Parker-Bowles, för drottningens 80-årsfirande och även för vigseln mellan Prins William och Kate Middleton.

– Jag väntade mig inte att bli kontaktad för det uppdraget; det kom som en blixt från klar himmel. Prins Charles hade valt musiken och jag satte samman den och dirigerade, fast det syntes inte i TV. Det var roligt för det sågs ju av miljoner människor, säger han.

Både han och orkestern är glada över återseendet.

– Det är många ansikten som jag känner igen. Och orkestern har växt enorm i kvalitet. Viljan och hungern att arbeta hårt och spela har den alltid haft, och den finns kvar, säger Christopher Warren-Green.

Han är sedan ett antal år tillbaka chefdirigent för Charlotte Symphony Orchestra i North Carolina, USA, och har bostad både i USA och på den brittiska landsbygden.

– I USA innebär det uppdraget mycket arbete; man har hela ansvaret för programmet och för att leja dirigenter och solister, och även budgetansvar. Men jag har fortfarande kvar uppdraget för London Chamber Orchestra också, och jag ska även dirigera i Hong Kong och Edmonton före jul, säger han.

Konserten med musik av Beethoven och Brahms ges i Sundsvall på torsdag, i Härnösand på fredag och i Kramfors på lördag. Som solist i Brahms violinkonsert spelar Christian Svarfvar.