Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Trots tveksamheter fick SD hålla möte i Ånge – då underhöll Jimmie Åkesson på klaviatur

Trots stor tvekan fick Sverigedemokraterna hålla sitt möte i Medborgarhuset i Ånge på onsdagskvällen. Folkets hus övervägde länge att säga nej.
– Det känns jättejobbigt, säger Lars-Eric Bjelkström, föreståndare på Folkets hus i Ånge.

När Sverigedemokraterna ville hyra Medborgarhuset i Ånge för att inleda sin Norrlandsturné här tvekade Folkets hus länge. Riksorganisationen Folkets hus har en policy som säger att man inte ska hyra ut till rasistiska, främlingsfientliga, ickedemokratiska och exkluderande rörelser.

– Problemet är att vi inte äger medborgarhuset även om det är vi som driver verksamheten här, säger Lars-Eric Bjelkström.

Läs även: Lämnade Centerpartiet på morgonen – på kvällen dök Thunefors upp på Sverigedemokraternas scen

Han har undersökt möjligheten att stoppa uthyrningen till Sverigedemokrateras möte.

– Vi har hyrt ut åt Sverigedemokraterna innan när de haft sina möten här i byn bara och nu så blev det så att de hyrde igen. Men då det kom fram att det var ett riksmöte ville vi inom Folkets hus inte ha dem i huset, om man säger så, men nu har vi hyrt ut till dem fast att vi egentligen inte vill det. Jag skulle väl egentligen ha velat att vi testat att säga nej, säger Lars-Eric Bjelkström.

Är det inte fel att vägra hyra ut till Sverigedemokraterna med tanke på att det ändå är ett riksdagsparti?

– Det är där problemet är, att de sitter i riksdagen och fullmäktige. Vi i Folkets husföreningen är för mångfald och alla människors lika rätt, säger Lars-Eric Bjelkström.

Vad händer nästa gång Sverigedemokraterna vill hyra Medborgarhuset i Ånge?

– Vi kommer ha ett årsmöte i april och då kommer vi ta upp den här frågan, säger Lars-Eric Bjelkström.

– Jag säger egentligen ingenting om det. Det där är ingenting som jag har följt men det finns ju en del i samhället som ha problem med demokrati, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Har ni problem med att få boka lokaler när ni ska ut på en sådan här turné?

– Nej, egentligen inte. Det var mycket värre förr, säger Jimmie Åkesson.

Cirka 100 personer, en del Ångebor men även tillresta Sverigedemokrater, var på plats och lyssnade på partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren Mattias Karlsson, partisekreteraren Richard Jomshof och riksdagsledamoten Paula Bieler. Alla diskussioner under det två timmar långa mötet handlade om invandringsfrågor men Jimmie Åkesson vill ändå inte se Sverigedemokraterna som ett enfrågeparti.

– Nu pratar jag en del om invandringsfrågor men de andra i panelen som är med pratar om landsbygdspolitik, kriminalpolitik och annat. Det är ganska brett egentligen, säger Jimmie Åkesson.

Han avslutade kvällen på scen i Ånge med att spela klaviatur med sitt band Bedårande barn.

Sverigedemokraterna drar nu vidare med sin Norrlandsturné till bland annat Strömsund.