Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

United States of Sweden

Jag står bredvid en kanske åttaårig pojke och hans pappa. På entusiastisk amerikansk engelska förhör pojken sin far om figurer i Simpsons.

Annons

"Vilken är din favorit?" frågar han. Innan hans pappa hinner öppna munnen kommer pojken med ett eget förslag. Sedan ett till och ett till.

Pappan funderar, säger att han vet men inte kan komma på namnet på den figur han tänker på. De tittar på mig och ler, jag ler tillbaka. Pojken föreslår nya figurer. Efter ett tag viskar jag "Troy McClure" åt deras håll och de skiner upp som ett par supermånar.

Vi börjar prata om Phil Hartman, som gjorde McClures röst, och hans tragiska bortgång för 16 år sedan (mördad av sin fru). Pojken rabblar varianter på Troy McClures signaturreplik. ("Hi, I'm Troy McClure. You may remember me from ...")

Jag berättar om det olyckliga i att mina barn har gått över från Simpsons till Family guy.

"Gör inte det!" säger jag till pojken. Hans pappa förstår vad jag menar.

"Vet alla i Sverige så här mycket om amerikanska tv-program?" undrar pojkens pappa. Jag är på väg att svara ja, men hejdar mig. Gemene man i Sverige känner knappast till birollsfigurer i Simpsons. Men det är inte långt ifrån.

Det var först senare jag reagerade över att frågan bar på något slags ägarskap, att Simpsons är amerikanskt och därför skulle kunna betraktas som exotiskt i andra länder. Min impuls att svara ja baserades på motsatsen, att Simpsons och egentligen all amerikansk populärkultur är allmängiltig, närmast nationslös, liksom allas egendom.

Så pass intima har vi alltså blivit med den amerikanska kulturen att det kan vara ett uppvaknande att höra en amerikan tala om den som sin.

I kväll visas den första delen av Amerikas fördolda stater (United States of Secrets) i Dokument utifrån. Med resonemanget ovan skulle dokumentärer om USA lika gärna kunna visas i Dokument inifrån, utan att någon skulle reagera.

Amerikas fördolda stater berättar hur det gick till när USA byggde ut sin underrättelseverksamhet till vad den är i dag, när NSA (National Security Agency) spionerar på allt och alla. Dokumentären är gjord av Michael Kirk och Mike Wiser för PBS.

Dokument utifrån visas i kväll klockan 22.10 i SVT2.

Mer läsning

Annons