Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV4:s Jens B Nordström har rötterna kvar i länet

Han är sedan många år profilerad ekonomijournalist på TV4:s Nyheter och är aktuell med en ny bok.
Nu berättar Östersundssonen Jens B Nordström för Länstidningen om sin relation till länet och varför det blev en bok till om Saab.
– Det fanns så mycket vansinne och otroliga historier om vad som skedde fram till konkursen så jag kände att jag ville gå till botten med det, säger Jens B Nordström.

TV4:s ekonomijournalist Jens B Nordström är uppvuxen i Östersund, gick gymnasiet på Palmcrantzskolan och tog sina första stapplande journaliststeg på Östersunds-Posten.

– Men jag läser LT också, försäkrar han.

På torsdag släpper han sin nya bok Saabs sista strid (Lind och co).

Förra boken, Cirkus Muller (Ekerlids), som gavs ut innan Saabs konkurs, hyllades av landets motorjournalister. Den handlade om den excentriske holländaren Victor Muller, grundare av sportbilstillverkaren Spyker, som dök upp som gubben i lådan och tog över Saab.

Med sin nya bok tar Jens B Nordström sagan i hamn.

– Skillnaden var att den första boken handlade ganska mycket om Victor Muller och Spyker. Ska man vara lite självkritisk så var det en bok utan slut. Jag hade själv ett behov att få ett avslut. Framför allt sista året var det mycket som hände, säger Jens B Nordström.

Hur har du arbetat med boken?

– Jag började helt fel. Jag kastade mig på det samma dag som konkursen skedde. Det var för tidigt. Fanns inga dokument och folk var inte beredda att prata. Jag körde på och kände att: "Jag kommer ingenstans". Så då la jag allt åt sidan ett halvår. Sedan när jag tog upp det igen så började pusselbitarna falla på plats. Då hade det gått lite tid och folk fått distans.

Jens B Nordström berättar att han stött på många otroliga historier under sitt arbete med boken. Hans favoritanekdot är när den oberäknelige Victor Muller, som frenetiskt jagade investerare, helt plötsligt dyker upp med en brasiliansk oljemiljardär.

– Det rann ut i sanden. Brasilianaren tyckte att det gått för långt. Men om någon hade föreslagit att i (tv-serien) Dallas att JR Ewing i sista sekunden drog fram en brasiliansk oljemiljardär ur rockärmen och räddade företaget så skulle man säga: "Nej, det där är allt för osannolikt, skulle aldrig hända i verkligheten". Men i Saab och med Victor Muller så hände det faktiskt, säger Jens B Nordström.

Vad är det som fascinerar med Saabs öde?

– Jag tror att alla i grund och botten känner en djup sympati för Saab. Just egensinnigheten att aldrig ge sig. Alla gillar en underdog. Sen så är det fascinerande med själva konkursen. Det finns något tragiskt i något som börjar väldigt nobelt men så fortsätter man kämpa trots att allt tyder på att det ska gå åt skogen.

Hur ofta är du "hemma" i Jämtland numera?

– Jag och min fru har faktiskt köp en liten fjällstuga i Åre. Vi försöker vara där så mycket vi hinner.