Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två år utan handlingsplan för räddningstjänsten

Halva mandatperioden har gått, men politikerna i Sundsvall och Timrå har ännu inte åstadkommit någon handlingsplan för räddningstjänsten.
Vi förstår att det är en process, men två år är en lång tid, säger Håkan Söderholm, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har tillsyn över räddningstjänsterna, och Håkan Söderholm riktar nu kritik mot de ansvariga politikerna i direktionen för Sundsvall-Timrås räddningstjänstförbund.

Lagen om skydd mot olyckor kräver att en ny handlingsplan för verksamheten upprättas varje mandatperiod. Men två år efter valet har förbundet fortfarande inte levererat.

Handlingsplanen ska innehålla en uppdaterad inventering av riskernavilka hot som finns mot liv, egendom och miljö i kommunerna. Där ska också finnas en redovisning av vilken förmåga och kapacitet som räddningstjänsten har.

Slutligen ska där också redovisas vilka mål politikerna sätter upp för räddningstjänsten.

Håkan Söderholm tror inte att det här betyder några risker för medborgarna.

Det finns ju en gammal handlingsplan från förra mandatperioden. Den fungerar säkert ganska bra den också, säger han.

Håkan Söderholm tycker inte att han har fått någon riktig förklaring till varför det dröjer, mer än att politikerna har haft mycket att göra. Otillfredsställande, tycker han.

Vi tycker att man inte har satt sin prägel på hur det ska fungera. Det borde ligga i politikernas intresse att formulera sin vision. Sen står det faktiskt i lagen också, säger Håkan Söderholm.

K Lennart Andersson (s) är ordförande i Sundsvall-Timrås räddningstjänstförbund.

Vi har en arbetsplan, men vi har fått nya uppgifter som växer. En handlingsplan ska vara ett levande dokument, säger han.

Ett exempel på nya uppgifter är avtalet med landstinget om att räddningstjänsten ska kunna hjälpa till i väntan på ambulans.

Vi jobbar intensivt med de här frågorna och skäms inte för vår verksamhet. Handlingsplanen kommer att vara klar någon gång under det första kvartalet nästa år, säger K Lennart Andersson.

Lagen om skydd mot olyckor har funnits i snart fem år. Den stadgar också att räddningstjänsten ska göra orsaksutredningar efter olyckor. Enligt Håkan Söderholm fungerar det arbetet fortfarande inte på räddningstjänsterna i länet. Men det finns ett undantag.

Det är egentligen bara Sundsvall-Timrå som har kommit igång på ett bra sätt. Det är viktigt att räddningstjänsten dar lärdom av de olyckor som inträffar. I slutänden handlar det givetvis om att färre ska dö och skadas i l olyckor, och att skador på egendom och miljön ska minska, säger Håkan Söderholm.