Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två sjuksköterskor ska ge bättre vård

Snart tas beslutet om att ambulanssjukvården i Västernorrland ska bemannas med två sjuksköterskor.
– Vi vill göra det här för att höja kompetensen, säger Mika Nevalainen, enhetschef vid ambulanssjukvården på Länssjukhuset.

Socialstyrelsen kräver att det finnas minst en legitimerad sjuksköterska i en ambulans som rycker ut. Landstinget Västernorrland har vid nyanställningar haft sjuksköterskekrav inom ambulanssjukvården sedan 2005.

Av 42 anställda vid Länssjukhuset är alla utom åtta sjuksköterskor.

Vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 19 december tas sannolikt ett beslut om att varje ambulans ska ha två sjuksköterskor, varav minst en ska vara specialistutbildad ambulanssjuksköterska.

– Anledningen till att vi gör det här är patientsäkerheten. Det här ger en kompetenshöjning, eftersom ambulanser inte längre bara är en transportfunktion. Den sjukvårdande behandlingen börjar redan i ambulansen och då ska man också ha kompetent personal, säger Jacomina Beertema (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mer effektiv vård

Hon tror att resultatet blir en effektivare vård.

– Ja, absolut. Det handlar om att patienten ska komma till rätt ställe från början, säger Beertema.

De ambulanssjukvårdare som inte har rätt utbildning får dispens att arbeta vidare fram till 2015 om beslutet tas.

Vad händer därefter med personal som har fel kompetens?

– Först måste vi ha ett beslut och sen får vi se per individ vad som händer, men det är en senare fråga, säger Mika Nevalainen.

Och även Nevalainen pekar på att ambulanspersonal redan nu gör mer med patienter och inleder det arbete som annars hade påbörjats på akuten.

Facklig kritik

Han uppskattar att inom ambulanssjukvården i länet handlar det om totalt cirka 20–30 personer som inte är sjuksköterskor.

Fackförbundet Kommunal är emot kravet.

– Ja, vi tycker att det ska vara en ambulanssjuksköterska och en ambulanssjukvårdare i varje ambulans, säger Siw Karlsson, ordförande i Kommunal Mellersta Norrland.

Varför då?

– Hittills klarat oss med den bemanningen. Och någon ska ju köra bilen, säger Siw Karlsson.