Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två starka S-kvinnor borta från landstingstoppen – Ewa Back ensam kvar: "Aldrig varit med om en sån turbulens"

Tre starka S-kvinnor satte sig vid rodret när landstinget satte ny kurs efter valet.
Elisabet Strömqvist gick på plankan i höstas.
Nyligen mönstrade Linnéa Stenklyft av.
Ensam kvar i trion på landstingets kommandobrygga står den starkt pressade kaptenen Ewa Back.

– Jag har varit med om stormar förut i politiken, men jag har aldrig varit med om en sån turbulens i partiet som det har varit nu, säger Ewa Back, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) samt före detta kommunalråd i Sundsvall.

Landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist tvingades bort av det egna partiet.

Läs också: Mitt i turbulensen – Strömqvist (S) krävs på sin avgång

Linnéa Stenklyft från Junsele var ordförande i Folkhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnden och därefter vice ordförande i Landstingsstyrelsen, innan hon avgick för att slippa köpslå med sin inre heder.

Läs också: Vice landstingsrådet avgår: "Jag måste följa mitt samvete

Kommer du själv sitta kvar som ordförande i HSN mandatperioden ut?

– Det är min plan. Jag har en tradition av att det jag har åtagit mig brukar jag slutföra, säger Ewa Back.

Hon förnekar samtidigt inte att det har varit en tuff period.

– Det är ett högt tryck och det är jobbigt, säger hon.

När det gäller framtiden oroas hon för demokratin.

– Framför allt känner jag oro över hur ska vi få duktiga unga människor att välja den politiska banan och ta ett tungt ansvar i politiken. Hur ska vi få människor att orka i politiken om det är en så stark press hela tiden? frågar hon.

Som ordförande i HSN ska hon genomföra besparingar på 160 miljoner kronor fram till utgången av 2018. När landstingsfullmäktige sammanträder i veckan ska man slutgiltigt ta beslut om en flytt av medicinskt rehab från Härnösand till Sundsvall, samt att den akuta ortopedin avvecklas i Sollefteå.

Varför är det nödvändigt att flytta medicinskt rehab från Härnösand?

– Därför att det sänker kostnaderna för de här patienterna, så enkelt är det. Det finns ingen kritik mot den verksamhet som bedrivs i Härnösand, säger Ewa Back.

Läs också: Förslag: Ortopediskt centrum inrättas i Sollefteå – akut ortopedi avvecklas

Och varför vill ni ta bort akut ortopedi från Sollefteå samtidigt som ni flyttar dit planerade operationer?

– För att skapa en effektiv enhet för planerad ortopedi så ska den bara syssla med planerad ortopedi. Då har man inte personal och utrymme för att sticka emellan med akuta patienter.

Är det inte oärligt att påstå något annat än att som en konsekvens av de här besluten så kommer det senare även förslag om att plocka bort övrig akutsjukvård från Sollefteå?

– Ja, om det är möjligt att genomföra och det innebär besparingar så kommer såna besparingar att komma upp, men vi har också sagt att vi vill ha fler förslag. Vi vill att alla ska vara med och bidra till de kostnadssänkningar som behövs.

Vad har du att säga till de väljare i Sollefteå som är besvikna på Socialdemokratin för att ni inte försöker behålla Sollefteå som ett akutsjukhus?

– Jag kan bara säga att vi gick till val på att ha tre sjukhus och att man inte kan göra allting överallt. Allt annat är egna ambitioner att läsa in egna saker i våra löften än det som faktiskt var fallet, säger Back.

Och vad säger du till de väljare i Medelpad som är besvikna på Socialdemokratin för att ni inte agerar mer kraftfullt och genomför besparingar på Sollefteå sjukhus?

– Det är bara att konstatera att den här processen tar längre tid än vi ursprungligen trodde den skulle göra, säger Ewa Back.