Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvångsförvaltning inget alternativ – Lyxfällan nästa för landstinget?

Röster höjs för att ställa landstinget i Västernorrland under tvångsförvaltning.
Det är lättare sagt än gjort.
– Det finns ingen laglig grund, säger Håkan Eriksson, jurist på finansdepartementet.

Landstinget beräknar gå 306 miljoner kronor back i år. Enbart sjukhusvården går 367 miljoner back. För att klara den löpande driften tvingades man nyligen nalla 200 miljoner från pengarna som avsatts för framtida pensionsförpliktelser.

I den ekonomiska krisens stormar ropar nu många på tvångsförvaltning, i klartext att staten ska ingripa och ta över med tvång.

Det visar sig i praktiken inte vara något realistiskt alternativ.

Läs också: Landstingsdirektör Anders L Johansson fick sparken

– Huvudsvaret är att det grundlagsmässigt troligtvis inte är möjligt. Det finns ingen laglig grund för tvångsförvaltning av landsting eller kommuner. Man har inte tänkt på den möjligheten, uppger Håkan Eriksson, rättssakkunnig på finansdepartementets kommunenhet.

Framför allt är det regeln om kommunalt självstyre som bromsar. Staten ska inte kunna gå in och styra mot kommuners och landstings vilja.

Därför är det oklart vad som händer om ekonomin i ett landsting kollapsar utan återvändo.

– I den ekonomiska krisen på 1990-talet inrättades det som kallades kommunakuten. Staten förhandlade med kommuner och föreslog åtgärder Till det kopplades visst stöd, jämför Håkan Eriksson.

Men att i dag öppna en landstingsakut med tvångsförvaltning är långsökt.

– I vart fall är det en väldigt lång process. Man kan inte göra ingrepp i det kommunala självstyret. Det krävs i så fall lagändringar i riksdagen.

Västernorrland är inte ensamt om att krisa. I Dalarna presenterades nyligen ett sparförslag som drar in 600 vårdjobb och Jämtland har vänt sig direkt till regeringen och ansökt om särskilt stöd.

I Värmland tog en sjuksköterska ett annorlunda grepp och anmälde sitt landsting till tv-programmet "Lyxfällan". Det verkar åtminstone juridiskt sett lättare att komma med där än att hamna under tvångsförvaltning.