Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvärnit efter finanskris och trafikkaos

Det skulle bli kronan på verket – ett småskaligt volymhandelsområde i bästa läge med grönt nytänkande.
Så slog finanskrisen till och sedan stoppade länsstyrelsen projektet.
– Det är inte detaljplanen i sig, utan dess konsekvenser för hela handelsområdet Birsta som är anledningen att den stoppas, säger Mats Henriksson, länsarkitekt.

Efter år av exceptionell tillväxt där butiksladorna staplats på varandra är byggtempot på väg att mattas av även i Birsta.

– Det är helt klart nya förutsättningar, säger Krister Karlsson på NCC Property Development.

Just nu läggs de sista bitarna i det östra handelsområdet närmast Ica Maxi. Nästa etapp för exploateringen skulle bli området närmast motorvägen. NCC hade för avsikt att sätta spaden i den rika handelsmyllan mellan Ikea och Ica Maxi redan i höst. Men nu har inte ens detaljplanen vunnit laga kraft, trots att den antogs för mer än två månader sedan. Lika bra det kanske?

– Man kan säga så här, vi kommer ju inte att starta några projekt givet att vi inte har dem uthyrda till en viss uthyrningsgrad. Vi startar ju inte handelsprojekt på spekulation i det här läget.

– Det där är lite svårt att svara på. Det hänger hyfsat intimt ihop med vilken hyresgäst eller vilka hyresgäster vi har. Samtidigt måste man ha med sig att en del av de här handelsföretagen är väldigt måna om att etablera sig i tid så att de kan öppna då marknaden vänder, säger Krister Karlsson.

Läget är det inget fel på. Strategiskt utmärkt anser NCC, med direkt anslutning till den nya tunneln under E4, gott om egna parkeringsplatser och dessutom hållplatser både för lokaltrafiken och långfärdsbussarna.

Att det skulle bli något alldeles speciellt signaleras inte minst av namnet, Birsta handelsgård. "För att behålla karaktären av jordbruksområde och historiken kring platsen planerar vi att flytta några av de befintliga byggnaderna men bevara dem för annan användning inom området", skriver NCC på sin hemsida.

– Här har vi inte direkt definierat vad green building innebär. Det är ett arbete vi håller på med just nu. Men har lite olika teser som jobbar efter. Konceptet som sådant är att känslan ska vara mer småskalig. Det ska vara en schysst och trevligt, säger Krister Karlsson.

Men det som för ett år sedan såg ut som ett enkelt lopp har förvandlats till en riktig rysare för NCC. Den globala finanskrisen har slagit ned med full kraft.

– Vi kan liksom bara titta framåt och vara övertygade om att vi har ett jättebra område, säger Krister Karlsson.

Men problemen stannar inte där. I slutet av november stoppade länsstyrelsen helt sonika planen med stöd i plan och bygglagen. Den medför inte bara en risk för säkerhet och hälsa utan den är dessutom ett hot mot riksintresset E4.

Det finns ju fortfarande byggbar mark i den befintliga delen av östra Birsta. Därför kräver länsstyrelsen garantier från kommunen om att de befintliga trafikstörningarna blir lösta innan nya byggrätter släpps till.

– Ska man vara ärlig så borde det här ha varit löst för länge sedan. Det är därför vi har satt ned foten nu, säger Mats Henriksson.