Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tveksam till förslag om mer gatubelysning – tror inte det skulle öka säkerheten i någon större utsträckning

Tekniska förvaltningens chef i Ånge, Ove Skägg, är tveksam till hur mycket säkerheten höjs om man bifaller Vår framtids motion om att låta gatubelysningen vara på nattetid. Det framgår av hans yttrande över förslaget.

Det är delen om att tänd gatubelysning skulle vara en säkerhetsfråga som en viss tvivel går att läsa i det yttrande som Ove Skägg sammanställt inför den kommande beredningen i tekniska nämnden.

Han menar att den effekten är tveksam utifrån att det knappast är många som är ute och går nattetid på de vägsträckor där belysningen i dag är släckt.

För Plus-kunder: "Lysande" motion från Vår framtid – vill upphöra med nattsläckt gatubelysning

Förslaget skulle också innebära att varje lampa får en utökad årlig brinntid på 1 250 timmar, vilket enligt Ove Skägg skulle betyda en ökad kostnad med 75 000 kronor jämfört med i dag.

Utöver det pekar han även på att belysningens livslängd kommer förkortas.

"Det är däremot svårare att beräkna den kostnaden då vi i dagsläget inte är riktigt säkra på uppgivna livslängder", skriver Ove Skägg.

Läs också (från 2012):  Ånge storsatsar för ljusare tider – närmare 4 000 gatlampor ska bytas ut

Sammanfattningsvis menar han att förslaget skulle innebära en ökad driftkostnad med omkring 100 000 kronor. vilket i så fall blir prislappen för Vår framtids förslag om hur man ska skapa ökad trivsel och säkerhet kommunens glest befolkade områden.