Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingades betala broavgift – bilen parkerad i Karlskrona

Ingrid Swedlunds bil stod parkerad i Karlskrona – trots det fick hon betala broavgift på Sundsvallsbron.
Helt fel visade det sig, det var en annan bil på fotot.
– Det är ytterst ovanligt att det blir så, säger Jonas Maran på Transportstyrelsen.

Annons

Läs också: Fusk med broavgift upptäckt på Sundsvallsbron – så går det till

Tidningen Sydöstran berättar historien om hur Karlskronabon Ingrid Swedlund tvingades betala broavgift utan att vara i Sundsvall.

Hon fick en faktura på nio kronor och om hon inte betalade skulle ärendet skickas till högre instans. Hon valde att betala, men begärde samtidigt ut en kopia på fotot på bilen. Registreringsnumret stämde, men det var fel bil.

– Jag förklarade för dem att någon annan använde mitt registreringsnummer. Jag krävde pengarna tillbaka, säger Ingrid Swedlund till Sydöstran.

Enligt Transportstyrelsen så är anledningen till misstaget att det rör sig om en utländsk skylt med identisk samma uppsättning av bokstäver och siffror på nummerplåten.

– Sannolikt har det blivit så att vi har fångat ett registreringsnummer på bild som är helt identiskt med det svenska. Det finns några nationer som har den uppsättningen av siffror och bokstäver som oss. När sedan avläsningen sker automatiskt så läser den in det som att det skulle vara ett svenskt registreringsnummer. När det läses av automatiskt finns inte det mänskliga ögat för de små detaljerna kring en registreringsskylt med, säger Jonas Maran.

Enligt Jonas Maran dyker sådana här fall upp, men det handlar om några enstaka tillfällen per år.

– Det är bara att beklaga, men det är inte vanligt att det finns två identiskt lika uppsättningar av registreringsnummer. Man kan se det mellan några olika nationella identiteter. Nationer som Polen, Norge och Danmark har exakt liknande uppsättning siffror och bokstäver. Då blir det svårt att definiera landskod automatiskt, utan då får vi göra det manuellt vilket är säkrare, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

I Ingrid Swedlunds fall gjordes en omprövning som gav henne rätt till pengarna tillbaka.

– Är man osäker ringer man och pratar med oss så kan man få ut en passagerapport med bilder. Kan man i en tidig dialog med oss identifiera att det här inte är mitt fordon så inleds en omprövning där det slutgiltiga beslutet fattas av transportstyrelsen, säger Jonas Maran.