Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingades skjuta attackerande björn från 1,5 meter

Hunden skallskällde efter en älg och jägarna satte av ut i skogen.
Framför dem hoppade helt plötsligt djuret ut – som inte alls var en älg utan en björn.
– Björnen gör ett utfall mot dem och jägaren tvingas till slut skjuta den på 1,5 meters håll, säger Marcus Grahn, vakthavande befäl vid länspolisen.

Det var under fredagen som två älgjägare bedrev jakt i skogarna strax väster om Laxsjön utanför Viksjö. Helt plötsligt fick hunden ståndskall på vad de trodde var en älg och jägarna gav sig ut i terrängen.

– Det är väldigt svårvuxet där och helt plötsligt sprängs djuret ut framför dem, och det är ingen älg utan en björn, säger Marcus Grahn.

Först viker björnen ut från dem men sen tvärvänder den och gör ett utfall.

– Jägaren tvingas till slut skjuta björnen och då är den på 1,5 meters håll, säger Marcus Grahn.

Rutinmässigt som alltid vid den här typen av händelser har polisen upprättat en anmälan om grovt jaktbrott men Marcus Grahn vill tydligt påpeka att det är just av formalia.

– Han fruktar givetvis för sin egen säkerhet och befinner sig i en nödvärnssituation. Det här är också en erfaren jägare som verkligen gjort allt för att hjälpa polisen. Det finns heller ingen misstänkt till brottet i nuläget.

Lika rutinmässigt har björnen beslagtagits och kommer att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.

– Jag är bara glad att ingen blev skadad, säger Marcus Grahn.