Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas jobba heltid till jag brakar – sen börjar cirkusen med Försäkringskassan om igen

År 2014 fick jag bröstcancer, vilket innebar att jag under hela det året genomgick cellgiftsbehandling. Operation gjordes i slutet av januari 2015. Det blev vissa komplikationer, vilket gjorde att strålningen inte kunde genomföras förrän i juni månad 2015.

Jag var sjukskriven under denna tid, men efter uppgörelse med försäkringskassans handläggare arbetade jag det jag kunde. Jag meddelade försäkringskassan hur mycket jag arbetat varje månad och avdrag gjordes på min sjukpenning. So far so good.

Läs även: Inget skyddsnät i dagens Sverige – rena rama cirkusen när sjukskrivna förlorar sjukpenningen

Av cellgiftsbehandlingen och strålningen fick jag vissa biverkningar bland annat hjärtsvikt och ryggproblem eftersom flera kotor blev komprimerade, vilket minskade hålrummet för de nervrötter som utgick därifrån till armarna och händerna.

Jag arbetade som vanligt, men fick helt plötsligt en ny handläggare igen på försäkringskassan. I slutet av oktober 2016 ansåg hon att jag var helt arbetsför till hundra procent och jag skulle gå till arbetsförmedlingen för att söka ett nytt jobb där jag kunde arbeta på heltid.

Läs även: Varning: Bli inte sjuk, arbetslös eller pensionär

Allt avslutades helt plötsligt och från ena dagen till den andra skulle jag få ett nytt arbete på heltid. Vem anställer en vingklippt 60-plussare på heltid – från ena dagen till den andra dessutom?

Jag tvingades arbeta heltid. Resultat: Hämtad med ambulans och inlagd, eftersom min kropp sa ifrån.

Fick en ny handläggare som sjukskrev mig och skickade mig på en TMU, som visade komprimerade kotor och att jag inte klarar av att gå eller stå mer än 15–20 minuter.

Läs även: Min sjukpenning togs bort – ingen vill ta emot mig i laget Sverige

Den visade även att jag fått en cysta i pannloben på vänster sida, som kan vara problemet till att jag inte har någon kraft och balans på höger sida.

Fick nu en ny handläggare på försäkringskassan – och cirkusen är gång igen. Jag ska vända mig till arbetsförmedlingen och söka ett lättare jobb – för jag ska jobba 100 procent.

Fick beslutet den 28/6 – får ingen sjukpenning från den 19/6–19/7. Så från försäkringskassans sida anser man att jag från ena dagen till den andra med arbetsförmedlingens hjälp ska få ett heltidsjobb, hur sannolikt är det? Och varför sluta ett arbete jag klarar av på halvtid?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag går i pension om inte fullt tre år. Kan tyvärr inte gå i förtidspension eftersom jag kommer att få ut drygt 8 000 kronor i månaden som det ska dras skatt på. Kan inte söka bostadsbidrag förrän jag är 65.

Jag bara undrar hur länge jag orkar den här gången. Är det så här jag ska ha det? Åka ut och in på sjukhus för att försäkringskassan har bestämt att jag till varje pris ska jobba hundra procent.

Arg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel