Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas kvala för att rädda VM-plats

Sverige slutade på åttonde plats i curling-EM i Örnsköldsvik efter två förluster i de avslutande omgångarna.
Nu tvingas det svenska herrlandslaget spela ett ovisst kval för att rädda Sveriges plats i VM. Blir det förlust i kvalet hamnar Sverige för första gången i historien utanför VM.

– Det är ingen drömsituation som vi har hamnat i. Men nu vet vi vad som gäller. Det är bara att gå ut och spela så bra curling som vi någonsin kan – mer kan vi inte göra, säger den svenske skippern Mathias Mabergs efter en knapp förlust med 6–7 mot Norge.

Det svenska herrlaget, som spelar för Sundbyberg, är relativt rutinerat efter många års spel i Sverige, men i internationella sammanhang är laget rätt gröna. I EM har det svenska spelet inte alls räckt till.

– Vi är inte nöjda med vår insats som helhet i EM. Stundtals har vi spelat riktigt bra. Men när vi inte lyckats sätta dit våra nyckelstenar som i kväll, då slår vi inte Norge, konstaterade Mabergs.

Inför den sista matchen ställde Sverige över David Kallin och satte in reserven Andreas Prytz.

– Det kan ju tyckas lite märkligt eftersom David var bäst i laget i förlustmatchen mot Tyskland, men vi kände att vi behövde ny energi i laget och därför fick Andreas chansen. Han svarade också för en mycket bra insats, framhöll den svenske skippern.

Lag Mabergs åkte på en rejäl stjärnsmäll på onsdagsmorgonen av Tyskland – förlust med 2–10.

Tyskland med dubble Europamästaren Andy Kapp i spetsen dominerade isen i Örnsköldsvik. Sverige lyckades visserligen knipa in två poäng i femte omgången och reducera till 2–6. Det tyska motdraget gav förödande 4–0 i sjätte omgången och vid ställningen 2–10 insåg lag Mabergs att matchen var förlorad.

De svenska herrarna har inte blivit vän med isen i EM. Det har bland annat visat sig vid teedragningen innan matchen där det avgörs vilket lag som får fördelen av att spela den sista stenen i första omgången. Sverige har bara lyckats vinna den viktiga kampen i en av nio spelade matcher.

VM-kvalet avgörs i bäst av tre matcher. Sverige kommer att få möta vinnaren i B-gruppen. Den första kvalmatchen avgörs på fredagskväll, den andra matchen spelas på lördagsförmiddag och en eventuell direkt avgörande tredje match avgörs på lördagseftermiddag.

Sveriges kvalmotståndare avgörs i ett slutspel i B-gruppen där de fyra bästa lagen är inblandade.