Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om begravning

Under slutet av oktober i fjol dog en man i Timrå, som ännu inte blivit begravd. Orsaken är en tvist om vart han skall begravas. En tvist som kommer att avgöras av länsstyrelsen.

Sonen vill att pappan ska begravas i Söderhamn. Däremot anser andra närstående att mannen ska begravas i Sörberge. Kyrkan i Timrå anser i ett yttrande att mannen bör begravas i Sörberge. Kyrkan stödjer sig på två olika vittnesmål, som båda säger att mannens önskan var att jordfästas i Sörberge.

Sonen som enligt sitt eget yttrande inte haft någon vidare kontakt med pappan på drygt 60 år, betvivlar starkt på uppgifter om att pappan skulle vilja begravas i Sörberge. Kyrkoherde Örjan Wallin har tagit del av åsikter som kommit in när det gäller vart mannen skulle vilja begravas.

Och i det förlikningsförslag som går in till länsstyrelsen så menar kyrkoherden att den avlidnes sista vilja är att bli kremerad och begravd i minneslunden på Sörberge kyrkoråd.

Enligt begravningslagen ska man följa den avlidnes sista vilja. Och här stöder sig kyrkoherden på två vittnesmål från nära vänner till mannen.

Det finns dock ytterligare en avvikande mening vid sidan av sonen. Och det är också en av vännerna till den avlidne. Enligt vännen skulle mannen helst vilja bli begravd på gammalt sätt med jordbegravning i USA.