Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvivelfront fick stå i skuggan

Pipeline: Frantic Sunday
Betyg: 4
Tvivelfront
Betyg: 3

Frantic Sunday går på scenen. Sedan är det kört. De stjäl showen från Tvivelfront med sin charmiga slyngelpop.

Sångaren Tomas Karlsson flörtar med fotograferna och dansar excentriskt. Det går inte att ta ögonen från honom när han tar ton och öser ut känslor över publiken.

Han är en modern Ian Curtis på lyckopiller, en dandy som självklart blandar studentikost mellansnack med osviklig inlevelse.

Samtliga medlemmar i bandet är skickliga musiker och tillsammans skapar de glad indiepop som känns uppfriskande ärlig och fri från tröttsamma klichéer. Det är välkommet eftersom genren just nu känns infekterad av falsksångare med en synth och låga ambitioner.

Jag hoppas och tror att Frantic Sunday kommer att synas och höras lite överallt under 2009.

Tvivelfront har ett otacksamt jobb i att spela efter Frantic Sunday. Framför allt blir det smärtsamt tydligt hur stor skillnad det är mellan riktiga och programmerade trummor.

Men trots allt blir jag glad av Tvivelfronts ogenerat 90-talsromantiska pop. De tar mig tillbaka till en tid när silverstjärnor och svart kajal var dresscode på alla popklubbar.

Tvivelfront ser oförskämt bra ut på scen, och när de står där i det flimrande stroboskopljuset är det riktigt riktigt snyggt.

Jerker Ersare studsar runt på scenen och ser Broder Danieldekadent ut. Sången är bättre live än på skiva och det mörkare sound som bandet är på väg emot tar sig uttryck i gotiska låtarrangemang som räddar bandet från att bli ett monument över en svunnen era när pandan var det vanligaste djuret på dansgolvet.

Gitarristen Kim Olofsson briljerar med silvriga indieslingor som ibland tyvärr drunknar i arrangemanget. Men inledningen till To live and let die, där han står ensam på scen i en pelare av rök känns magisk.

Den nya låten Summer låter lovande och pekar ut en ny riktning som känns betydligt fräschare än det material som Tvivelfront tidigare har producerat.