Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyskan tog kommandot i Arbogamålet

Livstidsdömda Christine Schürrer presenterade överraskande egen ny bevisning och tog kommandot när hon på fredagen hördes i Arbogamålet i Svea hovrätt.

Förhöret med Christine Schürrer, som för dagen låtit sitt långa mörka hår hänga fritt över axlarna, präglades av flera avbrott, överraskningar och irriterad stämning mellan henne och åklagare Johan Fahlander.

Hon började med att vägra svara på åklagarens första fråga som gällde hennes semesterresa till Grekland sommaren 2007.

– Jag vill tala fritt, sade hon och fortsatte med att på engelska läsa upp anteckningar ur sin dagbok, men möttes av protester från åklagaren som hävdade att anteckningarna inte ingick i processmaterialet.

Anteckningarna är utdrag ur en livlig mejlkorrespondens mellan henne och styvpappan efter deras första kärleksmöte på Kreta i augusti 2006. I ett av mejlen skriver styvpappan att han saknar tyskan och att det ”kändes tomt i sängen”.

Diskussion uppstod om mejlen, rätten tog paus och delade ut kopior på materialet som därmed fördes in i målet som bevis.

Christine Schürrer vill med den nya bevisningen visa att styvpappan hade känslor för henne långt längre fram i tiden än vad han uppgett i rätten. Hon gav däremot själv intrycket av att de egna känslorna svalnat tidigare.

Tyskan tilläts därefter fritt bemöta anklagelserna mot henne. Hon gick igenom det ena avsnittet efter det andra i förundersökningen och förklarade att polisens slutsatser om vad hon sagt i olika avseenden inte var riktiga. Hon tillbakavisade på punkt efter punkt uppgifter som är graverande för henne. Allt är illa förtal, hävdade hon.

Åklagare Johan Fahlander protesterade på nytt och ifrågasatte om upplägget överensstämmer med rättegångsbalkens regler.

Efter en kort paus beslöt rätten att Christine Schürrer fick fortsätta sin fria berättelse på det sätt hon inlett förhandlingen med.

Det var först när hon var färdig med sin genomgång och åklagaren tilläts ställa frågor som åklagarsidan tog tillbaka initiativet i rättssalen.

Åklagare Johan Fahlander pressade Christine hårt om hennes påstådda graviditet. Han läste upp avsnitt ur hennes dagbok som visar att hon knappast kan ha fött ett barn som styvpappan är far till.

Åklagaren bad Schürrer visa att hon varit gravid men det vägrade hon gå med på.

Allteftersom förhöret pågick ökade irritationen mellan åklagaren och Christine Schürrer.

Christine Schürrer berättade om sina första kontakter med styvpappan, om kärleken till honom, om besvikelsen när han gjorde slut och om sina självmordsförsök i Sverige.

Men det var inte det brutna förhållandet som fick henne att försöka ta livet av sig, menade hon.

Schürrer sade att hon haft självmordstankar långt innan hon träffade styvpappan.

Förhöret fortsätter på måndag. Då handlar det om vad Christine Schürrer gjorde den 17 mars då mamman och barnen dödades i Arboga.