Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyskland bröt den svenska segerraden

Förlust med 4–13 mot Tyskland.
Publiken gnuggade ögonen av pur förvåning när den svenska landslagsskippern Anette Norberg åkte på sin största förlust någonsin i EM.
På kvällen var ordningen återställd: seger mot Ryssland med 8–5.

Efter fem raka segrar och ett spel som verkat hur stabilt som helst darrade de regerande Europamästarna i curling rejält i morgonmatchen mot Tyskland.

Sverige tappade tre poäng till tyskorna redan i första omgången, men spelade upp sig ordentligt och hade 4–4 efter fyra spelade omgångar.

Då kom katastrofen i femte omgången. Rejäla bommar i tre avgörande stenar bäddade för att tyskorna spelade hem omgången med hela 5–0 och gick till ledning med 9–4 efter halva matchen.

Lag Norberg tvingades chansspela i sjätte omgången för att försöka vinna tillbaka några extra poäng. Men det här var inte svenskornas dag – Anette Norberg missade att lägga in sista stenen i boet. En sten som hon i normala fall lägger dit i sömnen blev nu på tok för lång. Det som skulle ha varit en poäng till Sverige blev fyra poäng till Tyskland – och då gav lag Anette Norberg upp matchen.

– I dag gick allt på tok. Det brukar väl alltid bli en plattmatch i varje turnering, sade skippern Anette Norberg efter den stora förlusten.

TT: Hur förklarar ni den här märkliga insatsen?

– Det är sånt som kan hända när allt flyter på och man vinner varje match. Då är det lätt hänt att man tappar skärpan och så hamnar man i ett rejält underläge och tvingas jaga och chansa lite, konstaterade Anette Norberg.

Den svenska landslagsskippern har varit med om betydligt tyngre förluster i sin långa EM-karriär, som finalförlusterna 5–11 mot Skottland 2003 och 4–9 mot Norge två år senare.

– Dagens förlust betyder ju ingenting alls – annat än att det är en trist plump i protokollet. Förhoppningsvis blir det en väckarklocka som gör att vi spelar skärpt och på topp i fortsättningen, säger Norberg som är på jakt efter sitt åttonde EM-guld med sitt rutinerade mästarlag.

På tisdagskvällen blev det dock en ny seger, 8–5 mot Ryssland, och svenskorna har därmed sex segrar och en förlust inför de två avslutande gruppspelsmatcherna.