Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnad tagning – film spelas in

/
  • repar. Filmens två huvudrolls-innehavare, Linda Molin och Fanny Ketter repeterade inför sin scen vid strandkanten.
  • manus. Castingen av ”Bitchkram” var ett av filmens mest tidskrävande moment – hela åtta månader tog det innan filmens tre huvudrollsinnehavare stod klara.
  • inga fel. Ingenting får blir fel – minsta lilla detalj i inspelningen granskas av filmens producent Bonnie Skoog Feeney och regissören Andreas Öhman via videomonitor.
  • badtajm. Det blev många långa tagningar i vattnet för sjuårige Fabian Fourén.Foto: Sofie Wiklund
  • ung förmåga. Regissören Andreas Öhman och inspelningsteamet tillsammans med Fabian Fourén.

Under sju veckors tid kommer Alnö och Sundsvall med omnejd att förvandlas till ett regelrätt Hollywood i miniatyr.
Det är ”I rymden finns inga känslor”-regissören Andreas Öhman som återvänt till sina hemtrakter i Västernorrland för att spela in sin nya långfilm.
Dagbladet var givetvis plats under den första inspelningsdagen av ”Bitchkram”.

Annons

När vi kommer till inspelningsplatsen vid de sommaridylliska stränderna på norra Alnön är Andreas Öhman i full fart med att regissera en scen där filmens två huvudrollsinnehavare Linda Molin (Kristin) och Fanny Ketter (Andrea) tar tid när Andreas lillebror Neo (sjuårige Fabian Fourén, som bland annat spelat Cornelis Vreeswijks son Jack i ”Cornelis”) håller andan under vattnet.

En speciell känsla

Det är ett avslappnat, men ändå högt tempo som råder. Regissören Andreas Öhman springer konstant mellan skådespelarna vid vattnet och bevakningen av inspelningen via videoskärm med manus i hand samtidigt som filmens producent Bonnie Skoog Feeney berättar att schemat förskjutits en aning.

– Det blir lätt så när man försöker kombinera små barn och vatten, säger hon och skrattar.

”Bitchkram” handlar om den omtyckta och populära Kristin, som skryter högt om att åka till New York efter studenten för att skriva krönikor om sin vistelse, men efter en blöt avskedsfest missar planet dit med en hårsmån. För att undvika förnedring över att inte ha åkt gömmer hon sig i stället hemma hos den unga tjejen Andrea som bor mitt ute i ingenstans på landet i ett stort hus.

– Vi vill åt en speciell känsla, det ska ju vara en generationsfilm om svensk sommar och de där speciella åren då man är runt 17 år. Hur allt känns då. Den kommer att skilja sig ganska mycket från ”I Rymden...”. Den kommer att ha en mycket mer realistisk ton. Men det finns förstås mycket som går igen också, berättar Bonnie Skoog Feeney mellan tagningarna.

Specifikt hus

Till skillnad från ”I rymden finns inga känslor”, som bara nyttjade sig av några få scener filmade inne på videobutiken Videodrome så kommer mer eller mindre hela ”Bitchkram” att spelas in i och omkring Sundsvall, med en majoritet av scenerna just på Alnön. Ett beslut som togs efter ett långt sökande, menar Bonnie Skoog Feeney.

– Dels så ville vi väl tillbaka upp hit då Andreas är ifrån trakterna och vi gillar omgivningen. Men vi letade också efter ett väldigt specifikt hus till just den här filmen, och till slut så hittade vi det här på Alnön, så då var saken klar. Sen är det ju perfekt beläget också, nära till stan men ändå sådär typiskt svenskt somrigt.

Lokala namn

Men det är inte bara lokala platser som används i filmen – bland skådespelarna märks bland annat de lokala namnen Isak Nyström, Tobias Edlund och Jacke Sjödin i mindre roller.

– Sedan har vi även mycket statister från staden som kommer vara med i festscenerna, berättar Bonnie Skoog Feeney.

• Vilka fler platser kommer ni att använda er av i trakten?

– Det kommer att bli en del inne i stan också. En scen vid fontänen, bland annat, och lite grann på Södra Berget. Det enda vi inte spelar in just här är i Härnösand samt på Midlanda flygplats, säger hon.

Annons