Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tystnadskulturen i maktens korridorer upphör nu – vi har ett ansvar att vara förebilder

Vi som skriver detta står alla bakom uppropet #imaktenskorridorer där 1 641 tjejer, kvinnor och icke-binära inom politiken skrivit under vad som snabbt blev vår respons tillsammans med övriga upprop utifrån #metoo. På knappa två dygn samlades dessa namnunderskrifter in och flera hundra berättelser om diskriminering, kränkande bemötande, förnedring samt våld och sexuellt våld har framkommit.

Detta är inte något speciellt inom den politiska sfären. Det är heller inte intressant att fokusera på vem som har varit med om vad. Det vi behöver ha fokus på är strukturerna i detta. Det är samma maktstrukturer oavsett om det är i politiken, på teatern, inom rättsväsendet eller i skolan. Dessa maktstrukturer finns – tyvärr – i alla delar av samhället.

För Plus-kunder: Elin Nilsson om sexismen inom politiken: "Otroligt lättad att detta kommer fram"

I de många berättelser som delats framkommer också ett stort antal tjejer och kvinnor som lämnat sitt parti och ungdomsförbund på grund av kränkningar och övergrepp. Samhället har förlorat många framtida politiker på grund av män som utnyttjat sina maktpositioner genom att kränka, förminska och begå övergrepp. De har berövat dessa kvinnor rätten att kunna delta i vårt demokratiska arbete på lika villkor. Det måste upphöra!

En allt för vanlig struktur är att den som lyfter upp ett övergrepp inte blir trodd, att hennes upplevelse förminskas och skuld och skam läggs på den som utsatts. Det är också vanligt att omgivningen inte reagerar, att män i maktposition anses vara för viktiga och därför skyddas till priset av att en kvinnas vittnesmål därför inte tillåts spela roll. I och med detta kan den man som utsatt en kvinna ofta fortsätta trakassera och ostört fortsätta på karriärstegen. Här måste vi bryta tystnadskulturen, säga ifrån och faktiskt inte lämna den som blir utsatt att själv försvara sig.

Läs också: Tusentals journalister i upprop mot övergrepp och sexism – här är deras vittnesmål

Vi sätter nu fokus på att vårt parti och dess valberedningar tar de här frågorna på största allvar. Den som utsatt någon för sexuella övergrepp eller trakasserier ska inte kunna få en maktposition inom politiken. Vi anser att vi inom politiken har ett särskilt ansvar att gå före som förebilder, både i och mellan alla partier, men också i de organisationer vi styr runt om i landet. Alla ska känna sig trygga i våra organisationer. Vi är politiker för att förändra samhället, inte för att bevara unkna strukturer.

Isabell Andersson

Länsordförande Moderatkvinnorna Västernorrland

Anna Proos Strandh

Moderatkvinnorna Höga Kusten

Jonna Zidén

Moderatkvinnorna Kramfors

Eva-Clara Viklund

Moderatkvinnorna Härnösand

Lina Heidenbeck

Moderatkvinnorna Sundsvall

Läs också:

Sofia Mirjamsdotter: Det är nu det händer

Jag är en vit man som skriver om #MeToo – ska även jag få ett hatdrev mot mig?

Bra att kvinnor hänger ut maktfullkomliga män – men likväl en fis i rymden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel