Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U21 storsatsar inför EM-slutspelet

Fem landskamper och två lägerveckor.
U21-landslagets satsning ska ge ett lyckat EM-slutspel i sommar.
– Vi är väldigt nöjda med förberedelserna, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

I Göteborg på onsdagskvällen handlar det mesta om slumpen. Då lottas slutspelet som avgörs i Malmö, Göteborg, Halmstad och Helsingborg den 15–29 juni nästa år.

Vilka som hamnar i grupp A med redan seedade Sverige, som spelar sina gruppmatcher i Malmö och Helsingborg, är en av få saker Jörgen Lennartsson inte kan påverka.

– Det går inte att säga vilka man helst vill ha. Tyskland eller Serbien? Finland har ett jättebra lag som man satsat på i flera år, kanske den bästa kullen någonsin. Italien eller England? Det är bara att konstatera att det kommer att bli en jäkla bra turnering.

Resan fram till premiären den 15 juni är däremot planerad in i minsta detalj. Svensk fotboll storsatsar på turneringen som kommer att rikta Europafotbollens ögon hitåt i juni. Miljoner plöjs ned för att ge landslaget ultimata förberedelser.

Programmet:

11 februari: Bortalandskamp mot Italien.23 mars–1 april: Träningsläger i La Manga med landskamper mot Finland (27 mars) och mot Spanien (31 mars).2–9 juni: Läger i Falkenberg med landskamper mot Ukraina (5 juni) och mot Estland (9 juni).

– Fem bra matcher, vi är väldigt nöjda. När det gäller förberedelserna har vi inget att klaga på, säger Lennartsson.

TT: Får du med utlandsproffsen till La Manga i mars?

– Det är Uefa-datum så vi räknar med alla spelarna. Vi skulle inte kunna genomföra ett sånt läger om det inte låg under Uefa-datum.

Redan i januari kan ett flertal EM-aktuella spelare få följa med A-landslaget till vinterturnén i Kalifornien och landskamperna mot USA och Mexiko.

– Några borde vara aktuella. Och ju mer internationell erfarenhet en spelare får, desto bättre, säger Lennartsson.

Under hans tid som förbundskapten har U21-landslaget gått från knackigt till klart konkurrenskraftigt. Men inför EM ligger han lågt.

– Vi känner oss lite som ”underdogs” i den här församlingen med tanke på vilka spelare som finns i de andra nationerna och vilken nivå de håller. Samtidigt känner vi en stor stimulans och ser det som en utmaning att kunna göra det så bra som möjligt, men visst slår vi ur underläge.