Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf från Sundsvall räddar flyktingars liv i Medelhavet: "Vi behövs här"

I en vecka har sjöräddaren Ulf Larsson från Sundsvall varit på plats i Grekland för att rädda liv på människor som flyr över Medelhavet.
– Vi behövs här, säger han när ST når honom efter flera intensiva dagar till sjöss.

Annons

Sjöräddaren Ulf Larsson lämnade sin familj i Sundsvall den tredje januari för att rädda liv i Medelhavet utanför den grekiska ön Samos.

ST nådde honom via telefon på söndagen, och då hade han, tillsammans med besättningen på Gula båtarna, genomfört flera räddningsinsatser. I början av veckan var det stormigt väder och få flyktingar vågade sig ut på havet, eller kom långt nog för att räddas på den grekiska sidan.

– Det var riktigt oväder, det blåste och var fel vind. Då kom det egentligen inga som vi behövde rädda, säger Ulf Larsson.

Turkiska myndigheter uppgav på tisdagen att ett tjugotal människor hittats döda längs Turkiets västra kust.

– De försöker ta sig till Grekland men de blåser tillbaka till turkiska sidan, kapsejsar och omkommer, säger Ulf Larsson.

Läs även: Nu kan Sjöräddningssällskapet rädda fler liv

På lördagen blev det lugnare väder – men intensivare dagar för sjöräddarna.

– På Gatos var vi och hämtade ett gäng som satt fast på en klippa ut mot havet, det var sju vuxna och åtta barn som var strandsatta där. Det var bökigt att rädda dem, men vi löste det på ett bra sätt och alla kom välbehållna till fastlandet, säger Ulf Larsson.

Många flyktingar reser på natten, och trots sjöräddarnas intensiva arbete kan det dröja innan hjälpen kommer.

– De som satt fast på klippan hade säkert väntat ett dygn innan vi hittade dem, säger Ulf Larsson.

Läs även: Nyttig övning till havs

Resan över havet är väldigt farlig, och många flyktingar reser från Turkiet i överfyllda gummibåtar.

– Vi såg flera båtar som kom, de var fullproppade med folk. Vi bedömer att det var omkring femtio personer i varje båt, men just de båtarna tuffade på och kunde gå i land så vi lät dem sköta sig själva, säger Ulf Larsson.

Arbetsdagarna är långa för sjöräddarna. På söndagen kom det ett larm precis vid frukosten om en gummibåt med människor som behövde räddas utanför Trasos. Först vid 23.30-tiden var arbetsdagen slut för Ulf Larsson.

– Det var bara att ta en tugga av mackan och dra ut. På den båten fanns det trettio vuxna och tretton barn, ett av barnen uppskattade vi bara var en månad gammal, säger Ulf Larsson och fortsätter:

– Det känns jättebra att få ha gjort de här uppdragen, det är ju därför vi är här, vi behövs här, säger han.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!