Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika om överfallet i Östersund: "Han stoppar in sina äckliga fingrar i min mun"

En fredagskväll för drygt en månad sedan när Ulrika gick till jobbet tryckte en främmande man in sina fingrar i hennes mun. Den chockartade händelsen har gjort Ulrika både otrygg, ledsen och förbannad. I morgon fredag ställs en man inför rätta för händelsen.

TV: Se när mannen som misstänks ha överfallit Ulrika omhändertas i tv-klippet ovan.

I slutet av februari och i början av mars anmäldes ett flertal kvinnofridsbrott i Östersund. Efter ett våldtäktsförsök på Prästgatan gick polisen ut och varnade kvinnor för att röra sig ensamma utomhus på natten.

Ulrika arbetar som civilanställd hos polisen i Östersund. När hon gick längs Artillerigatan på väg till jobbet vid 22.30-tiden den 26 februari i år mötte hon tre män. Så här beskriver hon händelsen när ÖP träffar henne.

Jag har alltid gått när jag ska till jobbet. Jag har känt mig lugn och trygg för jag vet ju att det aldrig sker överfall här, inte i Östersund. Just den här kvällen var jag sen och stressad som vanligt. Jag ser tre män som går i bredd. Det är inget jag tänker på först men när de kommer närmare ser jag att mannen till höger tittar på mig. Han pratar med sina kompisar och tittar sen på mig igen. De börjar skratta. Han hånler och jag får en känsla av att han riktar in sig på mig, att han ska göra någonting. Jag tänker att de kommer att ta min handväska. Jag vet att telefonen är i byxfickan och plånboken i jackan så jag har egentligen inget värdefullt i väskan. Men jag tar ett fast grepp kring axelremmen när jag ska passera dem.

Läs också: Polisen lägger ner flera utredningar av kvinnoöverfall i Östersund (23 mars 2016)

När vi möts viker en av männen till höger och de andra två till vänster. Det är trångt mellan snövallen och husväggen så jag måste passera mellan männen. Jag tittar intensivt på mannen till höger, jag är beredd på att något ska hända, att de ska ta väskan. När vi är bredvid varandra stöter han till mig med axeln och tar tag i min haka och vrider tillbaka mitt ansikte. Annars hade jag nog ramlat.

Han håller ett hårt grepp om mina kinder och han stoppar in sina äckliga fingrar i min mun. Jag har fortfarande min arm på axelremmen och kan därför trycka undan honom. Jag är chockad och försöker fly därifrån, men jag säger något i stil med, vad fan håller du på med. Han slänger ut med armarna som i en slängkyss och säger något till sina vänner. De skrattar och jag får känslan att han tror att han kan göra vad han vill med mig. Jag vill bara fly därifrån.

Se också: TV: Här omhändertas mannen som misstänks ha överfallit Ulrika (31 mars 2016)

Ulrika berättar att hon ändå tar sig till jobbet på Fyrvalla. Under tiden hör hon av sig till sin partner som arbetar som polis och berättar vad som har hänt. Hon skriver ett sms där hon lämnar ett så tydligt signalement som möjligt.

– Jag kommer aldrig att glömma signalementet, det har etsat sig fast, säger hon.

Men det tar ytterligare någon timme innan hon polisanmäler händelsen.

– I mitt jobb har jag alltid funderat på varför folk inte ringer 112 direkt. Men där och då tänkte jag inte på det, tankarna snurrade på högvarv.

Senare samma kväll omhändertas en 22-årig man för fylleri utanför nattklubben Plaza. När Ulrika några dagar senare får göra en fotokonfrontation känner hon igen mannen direkt.

– När jag såg hans bild var det stenklart.

Den 22-årige mannen är åtalad för misshandel och falsk tillvitelse. Han misstänks ha ljugit om ett knivöverfall på Grytans asylboende den 29 februari. Polisen hittade rakblad utanför mannens fönster och i ett rättsmedicinskt utlåtande från mitten av mars står det att skadornas utseende och läge talar för att mannen skurit sig själv.

För Ulrika har mötet på Artillerigatan inneburit att hon känner sig rädd och otrygg i situationer som aldrig har varit något problem tidigare. Hon berättar om adrenalinpåslag, hjärtklappning och panik när hon möter okända män på ödsliga gator.

– Jag är förbannad och besviken över att han har påverkat mig så mycket, säger hon.

Ulrika har en uppmaning till alla som utsätts för något liknande.

– Vänta inte, ring polisen på en gång, hellre en gång för mycket än för lite, säger hon.

I morgon fredag börjar rättegången i Östersunds tingsrätt.

---------

Fotnot: Ulrika heter egentligen något annat