Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika ska få ordning på Navet – hjälper unga som fastnat i drogmissbruk

Rekryteringen av unga in i missbruk ökar och därför har kommunen anställt två personer som jobbar med att få kontakt med yngre missbrukare för att i ett tidigt skede få dem på rätt köl igen.

– Vi är handledare i missbruk för både de som redan är fast och de som är på väg in i det. Vår målgrupp är yngre människor mellan 18 och 25 år, säger Ulrika Söderlund.

Området vid Navet i Sundsvall är ett välkänt tillhåll för missbrukare. Ulrika Söderlund är en av två anställda som dagligen går omkring på området runt busstationen för att lokalisera unga människor som riskerar att fastna i missbruk.

Läs också: Nya insatser genomförs – så ska Navet ska bli tryggare i sommar

Handledarna hjälper till med kontakter med myndigheter och fungerar ofta som en koppling mellan den enskilde och myndigheterna. I dagsläget är det runt tio yngre personer som Ulrika och hennes kollega har regelbunden kontakt med. Hon har också märkt att det på fredagarna dyker upp andra ungdomar på jakt efter partydroger, men de är näst intill omöjliga att få kontakt med.

– Alla vi träffar vill komma ifrån drogerna. Ibland hjälper vi dem att få kontakt med socialen, eftersom de ganska ofta inte har någon kontakt däruppe. Vi kan också göra orosanmälningar, men det bästa är om vi kan få dem att själva söka hjälp, säger Ulrika.

Läs också: De ska göra Navet till en trygg plats: "Vi kanske kan få missbrukarna ...

Det var veckan efter midsommar som Ulrika och hennes kollega började vandra omkring i området runt Navet.

– Jag tror att projektet började lite sent, vi skulle ha varit på plats redan under examensveckan, för det är då ungdomarna börjar handla droger, säger Ulrika.

Projektet slutar redan efter första veckan i augusti, och det tycker Ulrika är lite synd. Insatsen behövs enligt henne under en längre period.

– Poliser jag har pratat med tycker att vi skulle vara här året om, så jag tror att vi gör stor nytta här.

Att de är populära bland stammisarna på Navet är det ingen tvekan om. Ellinor Haglund kommer fram med stora kramen när Ulrika passerar ingången till systembolaget. Hon är en av de luttrade stammisarna på Navet som bidrar indirekt till att Ulrika kommer i kontakt med de yngre som är i farozonen.

– Under den första veckan utgick vi från Slink in. Dit kommer många, men inte så många av de yngre. Vi etablerade en bra kontakt med de äldre missbrukarna, och eftersom de yngre blandar sig med dem så fick vi snabbt en bra kommunikation, säger Ulrika.

Efter att ha jobbat med socialt utsatta i tjugo år skulle man kunna tro att hon blivit lite trött på jobbet med människor som kommit på glid, men icke.

– Jag har det bästa sommarjobbet. Man blir helt slut i fötterna och huvudet, men det känns jättebra i hjärtat när man kommer hem, säger Ulrika Söderlund innan hon går vidare ut i vimlet.