Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Umeå bör vara förebild

Umeå har chans att bli Europas kulturhuvudstad. Även vad gäller utbildning inom konstsektorn finns en hel del som Sundsvall borde kunna ta efter, menar Sundsvalls Konstskolas rektor Jan Grubb.

I Umeå och Sundsvall finns två jämbördiga så kallade kompletterande konstskolor. Det betyder att de är eftergymnasiala och högskoleförberedande.

De finansieras av staten och elevernas terminsavgifter, men dessutom ger Umeå kommun en halv miljon kronor i årligt bidrag till sin skola. Sedan 2005 betalar Sundsvalls Konstskola i stället till Sundsvalls kommun genom hyran på drygt 600 000 kronor.

Antagligen anser man att utbildning är viktig i Umeå, och det hänger väl ihop med något man kan kalla kulturambitioner. Umeå har också fyra konstnärliga högskoleutbildningar: konsthögskola, en berömd industridesignutbildning, en bildlärarutbildning och på senare tid också en arkitektutbildning, säger Jan Grubb.

Eftersom Umeås och Sundsvalls konstskolor är ensamma i sitt slag i Norrland tycker han att också Sundsvall borde satsa på sin, inte minst för att även Mittuniversitetet utbildar industridesigners. Över huvud taget tycker han att bildkonsten är eftersatt i Sundsvall jämfört med Umeå.

När Sundsvall marknadsförs får man intrycket att det handlar om shopping. Men kultur är också en viktig del av samhället. Ett sätt att satsa på bildkonst kan vara att stödja en utbildning som vår, men också att se till att det finns någonstans där bildkonstnärer kan visa upp sig.

Umeå har sitt bildmuseum, som också visar modern konst, och till och med lilla Härnösand har sin konsthall. Båda betyder väldigt mycket för konstlivet i trakten, säger Jan Grubb.

Sundsvalls Konstskola var en kommunal stiftelse fram till 2005, då staten tog över huvudmannaskapet. Skolan är i dagsläget inte hotad.

Men orosmolnen kan snabbt dyka upp, och en sådan här utbildning är känslig, säger Jan Grubb.