Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underbemanning på F-kassan slår hårt mot redan utsatta människor

Elin Gidlund är inte ensam.
Personliga ombud som ger stöd till personer med psykisk ohälsa som har mycket myndighetskontakter kan vittna om att problemen med långa handläggningstider finns i hela landet.

Annons

– Den långa väntan drabbar många mycket allvarligt, det är ju risk att de blir utan pengar. Ekonomin är viktig, det blir extra komplicerat för personer som lider av psykisk ohälsa, säger PO Tiger, personligt ombud för Elin Gidlund.

Tidigare var det problem med sjukersättningar. Nu är det i stället problem med aktivitetsersättningarna.

– I Sundsvall är det 1,25 procents tjänst på Försäkringskassan som har hand om 600 ärenden. Det är orimligt, det behövs flera tjänster, säger PO Tiger.

Många ringer till de personliga ombuden och är oroliga vid förnyelse av aktivitetsersättning.

– Försäkringskassan klarar inte tiderna och det drabbar klienterna. De som arbetar gör så gott de kan, men det är ett systemfel.

Samma situation råder på andra håll i landet.

Personliga ombud finns i många kommuner, ofta representerar de klienter från RSMH, Riksföreningen social och mental hälsa. Ombuden sammanställer rapporter till länsstyrelsen och berörda myndigheter då något inte fungerar. När det gäller aktivitetsersättningarna kommer en rapport snart.

– Länsstyrelsen vidarebefordrar rapporterna till Socialstyrelsen sedan. Det blir väl inga direkta förändringar men kanske på sikt.

PO Tiger tycker att det är sorgesamt att de system som har byggts upp tidigare, nu har kraschat.

– Perspektivet att spara pengar är fel, det blir inte bättre för klienterna. Om fokus vore klienterna tror jag att vi skulle spara pengar och bli effektivare, det här håller inte i det långa loppet.

PO Tiger har jobbat som personligt ombud sedan tjänsten infördes 2002 och har sett systemet förändras.

– Absolut till det sämre.