Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underskatta inte vikten av källkritik

Människor i dag tänker och tycker mycket. Lägg därtill behovet av att få dela med sig så att fler kan beröras och tycka likadant. Kanske ändra tanke, kanske gilla. Vi vill gillas. Inte bara för vilka vi är eller hur vi ser ut, utan också för vad vi delar. Vi delar så att andra kan gilla och tycker att det vi delar säger något om vilka vi är. Gillar någon det vi delar så gillar de oss. Andras gillande bokstavligen och konkret genom ett knapptryck i sociala medier. Så påtagligt verkligt.

Vi delar artiklar, bilder, kommentarer och annat så att människor kan gilla det vi säger, det vi menar, det vi delar. Men ibland går det fel och vi delar något som egentligen var tänkt att väcka en tanke som vi själva inte tänkt men som andra sen tänkte att vi hade eftersom vi delat.

Vi sprider intentioner fria utan reflektioner om konsekvenser om vi inte tänker utan bara delar. Delar något som kanske aldrig borde ha skrivits eller delats från första början av personer eller organisationer eller andra som inte hade något annat syfte än att färga oss i sina idéer som vi faktiskt inte delar. Andra får en uppfattning av oss som egentligen inte stämmer och kanske sprider vi både en annan bild av oss själva än vi ämnade göra från första början och en ideologi eller uppfattning som vi aldrig någonsin hållit med om när vi delar något som vi inte riktigt har förstått.

Den viktiga källkritiken. Den måste vi komma ihåg.

Caroline

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel