Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterska: "Kommunen bör fundera på hur man tar hand om sina vårdanställda"

Jag är undersköterska inom äldreomsorgen, hemtjänsten, och där krävs det att kunna vara självständig och samtidigt ha ett bra samarbete med många olika grupper. Varje dag är en ny utmaning. Du ska kunna vara många olika personligheter under en dag. Lirka och ofta ta obekväma situationer.

Allt fler sjuka bor hemma i dag och många är även dementa. Enligt en undersökning genom Skönsmomodellen visade det sig att de äldre önskade kontinuitet och kompetent personal. Ändå sägs det alltid att vem som helst kan arbeta inom vården. Många vikarier skolas in men inte många blir kvar. Varför? Jo, för att vem som helst kan inte jobba inom vården.

Många äldre oroar sig inför sommaren nu för tiden då man tar in vem som helst som vill jobba. En gammal man så till mig "jag klarar mig väl, men tänk de som är är sämre än mig och inte kan säga vad de tycker och hur de vill ha hjälp."

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Min fråga är hur kan det komma sig att det är svårt att få personal och vikarier till framför allt hemtjänsten? Har vi bra lön? Nej. Har vi bra arbetstider? Nej. Uppskattar vår arbetsgivare det arbete personalen utför dygnet runt? Nej. Finns det någon som står upp för vård personal? Nej. Tala om för mig vem som vill jobba så här.

Det enda jag vet är att vi som verkligen brinner för vårt yrke gör det för den goda gärningen, uppskattningen och tacksamheten från många gamla. Och känslan av hur viktiga vi är i samhället. Jag vet att alla vill att deras anhöriga och vänner ska ha en bra omvårdnad när man behöver det, vare sig man är ung eller gammal. Jag är en trött men stolt undersköterska som har över 20 år kvar till pensionen. Och jag önskar att Sundsvalls kommun börjar fundera på hur man tar hand om sina anställda inom vården.

Undersköterska/alltiallo-yrke

Läs också

Polis, lärare, vård- och omsorgspersonal – vem vill utbilda sig till det?

Hur tänker ni – ska vi vårda våra anhöriga hemma?

En helt vanlig dag inom äldreomsorgen i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel