Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersköterskans nya jobb – att mysa med hundar: "Viktiga att äldre får ha kvar sina djur"

Nina Hellberg har startat eget för att rasta hundar och vara kattvakt.
Idén bakom Djurhemtjänst kom när hon själv inte kunde hitta djurpassning.
– Jag får vara utomhus och göra det jag trivs med, och samtidigt kan folk ha kvar sina djur, säger hon.

Annons

Läs också: Nattdagis för hundar öppnar i Bredsand

I en röd villa i Fagervik bor undersköterskan Nina Hellberg, med sambo, tre barn och rottweilern Ben. Sedan en tid tillbaka driver hon företaget Djurhemtjänst – ett jobb som går ut på att rasta hundar och vakta katter åt personer som av olika anledningar inte kan göra det själva.

– Oftast rastar jag åt personer som är på jobbet och inte hinner åka hem. Men även åt människor som inte kan gå ut av olika anledningar. Hemtjänsten gör ju inte sådant och det viktiga är att de äldre får ha kvar sina djur, säger Nina Hellberg.

Medan hon ändå rastar passar hon på att ge mat och även medicin om det skulle behövas. Eventuellt blir det mental stimulering inomhus ifall hunden är för gammal för att gå ut, och ibland blir det en tripp till hundparken. Tidigare har hon också matat får och höns när hon ändå gjort hembesök, och i dag ska hon göra ett akutbesök till en kvinna med kryckor.

– Ibland blir det så också. Men det normala är ju att jag gör ett kostnadsfritt hembesök innan, där jag visar legitimation och kunden får läsa igenom avtalet, säger Nina.

Bakgrunden till idén är att Nina själv ofta har haft svårt att hitta djurpassning när hon jobbat. Tanken med företaget är att underlätta för sådana som hon själv, som av olika anledningar inte kan sköta sitt djur. Det viktiga är att djuren kan bo hemma så länge som möjligt.

– Men det är ju inte bara att gå ut med hunden, det är ju mycket runtomkring som ska ordnas. Försäkringar och nyckelkvittenser bland annat, säger hon.

Läs också: Katten Lisa blev kvar hemma när husse fördes till sjukhus

Djurhemtjänst i Sundsvall och Timrå har funnits sedan i oktober och Nina Hellberg är tacksam för att det varit sådan efterfrågan på hennes tjänster. Schemat är minst sagt späckat eftersom hon arbetar över stora sträckor. Hon har just hämtat hunden Axel i Bergeforsen och nu är det dags för en promenad i Juniskär. Och även när det är hundra knyck och fullt upp säger Nina Hellberg att detta är det roligaste hon gjort.

– Oddie och Sigge som vi går med nu rastar jag fem dagar i veckan. Jag har ju öppet dygnet runt, sju dagar i veckan och eftersom jag även har nattis och är dagmamma blir det inte mycket ledigt. Men det här är det bästa jag vet, säger hon.

Planen är nu att öppna ett hunddagis i Timrå och anställa personal om efterfrågan fortsätter stiga. Kanske inför hon också en seniortaxa för de äldre där ekonomin kan vara ett hinder.

Policyn på Djurhemtjänsten är att just djuren är i fokus. Därför pratar inte Nina Hellberg i telefon när hon arbetar och tar heller inte emot mer än en hund åt gången i hemmet. Hon för även dagbok hemma hos kunden, så att det tydligt ska framgå vad de pysslat med under dagen och ifall den fyrbenta älsklingen har uträttat sina behov eller inte.

I bildgalleriet på hemsidan kan även hundägaren följa sin pälsbeklädda bästis när den umgås med Nina.

– Jag får ju en väldigt fin relation med djuren. De får julklappar och presenter. I dag har jag med mig påskägg, säger hon.

Läs också: snart väntar ett riktigt hundliv i nybygget på Alnö