Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersök utomrättsliga avrättningar

Annons

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är lite av en idol i Palestina. Hon är symbolen för att den nytillträdda svenska regeringen erkände staten Palestina 30 oktober 2014. Det gjordes i förhoppningen att kunna stödja den havererade processen mot en tvåstatslösning där målet är att palestinier och israeler en dag ska kunna leva fredligt sida vid sida. Dit är det långt, oändligt långt. Men de som nu försöker göra sig en poäng på att kritisera Sveriges regering för Israelfientlighet tar miste. Det handlar om att stödja en tvåstatslösning.

I Palestina gladdes många åt att Margot Wallström i höstas varnade för utomrättsliga avrättningar, ungefär övervåld i situationer där det i och för sig är fullt legitimt att försvara civilbefolkningen. Det handlar i detta fall om att avvärja desperata knivattacker från palestinska ungdomar som tappat allt hopp om både fred och framtid. Det är attacker som riktas mot civila israeler på ett sätt som måste kallas terror. Problemet är att det israeliska svaret blir till en motriktad terror då många, även helt oskyldiga har drabbats, dödats utan rättegång och dom. Utomrättsliga avrättningar kallas sådant.

Mindre populärt var det i Palestina att det i höstas såg ut som om Wallström sedan backade en del efter den stenhårda israeliska kritiken. Denna israeliska kritik förenades med den svenska borgerlighetens osvikliga vilja att partipolitisera även utrikespolitiken. Trots att ett nyfascistiskt parti stormar fram i den svenska opinionen är sossarna fortfarande de borgerligas röda skynke.

Det är olyckligt. En del minns att också Carl Bildt (M) varit ute i detta ärende. Som nytillträdd utrikesminister hösten 2006, kritiserade han Israel för utomrättsliga avrättningar främst i Gaza men också på Västbanken. Ordagrant sa han: jag snor det från Socialdemokraten Ulf Bjerelds blogg. Utomrättsliga avrättningar och urskillningslöst dödande som drabbar civilbefolkningen måste upphöra, sa Bildt då.

Bjereld välkomnade då Bildts icke-acceptans av våldet. Är det verkligen så förgripligt att vår utrikesminister nu gör samma sak. Wallström slår inte ens fast att något sådant ägt rum, hon kräver att saken utreds.

Det är inte ett märkligare ställningstagande än att EU:s höga representant för utrikesfrågor, Frederica Mogherini, sa samma sak redan i oktober. Hon är visserligen också sosse, italiensk sådan. Men varför skulle icke-våldsvägen vara så förgriplig för svensk borgerlighet?

Det handlar bara om rädslan att kritisera Israel vars biträdande utrikesminister som nu ville porta staten Sverige från att besöka Israel, tillhör den yttersta högern i Israels regering. Premiärminister Netanyahu nöjer sig med att porta Wallström. Vare sig fredsprocessen eller Israel har något att vinna på utomrättsliga avrättningar. Wallström förtjänar beröm i denna sak.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel