Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung Härnösandsdansare till riksfinal – men Kramforsgänget blev publikens favoriter

Olivia Löfvander Stribeck på Härnösands folkhögskolas danslinje vann uttagningen till riksfinalen i Skapa Dans. Men ett gäng från Kramfors hamnade också på prispallen – som publikens favoriter.

Den nationella koreografitävlingen för unga dansare, Skapa Dans, tog ett steg närmare sitt avgörande under förra helgens regiontävling i Härnösand. För sjätte året i rad korades en regionsegrare som går vidare till riksfinalen i Stockholm.

Vinnare blev Olivia Löfvander Stribeck, som till vardags går på Härnösands folkhögskolas danslinje. Hon deltog med sin koreografi Reminiscence, som dansades av henne själv samt Leonora Ekström och Lara Maria Fernández Kassies. Juryns hedersomnämnande gick till Lara María Fernández Kassies.

Men publiken hade en annan favorit än de båda ovanstående. Koreografin och dansgruppen Life från Kramfors, bestående av Ana Spetz, Cecilia Burström och Amanda Johansson, röstades fram som publikens val.

Den nationella koreografitävlingen Skapa Dans riktar sig till ungdomar mellan 15-21 år. Alla kan vara med, oavsett vilken dansbakgrund man har eller vilken stil man använder.

Tävlingen vill uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans och visa på koreografisk kreativitet, kunnande och kompetens hos de amatörer som sysslar med dans i olika stilar och på olika nivåer i länet.

I Skapa Dans bedöms koreografierna av en jury som bland annat tittar på hur musiken använts, hur man disponerat rummet och scenen samt hur rörelsematerialet har komponerats. Utförandet är viktigt men inte avgörande; tonvikten ligger på koreografi snarare än dansteknik.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Konst: Världar av färg när ung konst visas i Sollefteå: "Vi har ambitionen att hitta unga talanger"

Kultur: Så ska kulturlivet lyftas i Köpmanholmen

Litteratur: Författardag i Härnösand avslutade biblioteksveckan

Debatt: Det är avgörande vilka bilder som sprids av landsbygden

Konst: Ett landskap av papper och ljus på galleri Lokomotiv

Krönika: Hela Sverige kan inte leva – vi har inte råd med alla bidragsslukande stödområden

Böcker: En berättelse med svärta - vass samtidsanalys i Mats Jonssons nya bok

Teater: Succé för Spelet om Örnsköldsvik

Kulturdebatt: Årets Birger Norman-stipendiat vill väcka vreden till liv

Krönika: Skyll inte på landsbygden - Stockholm har sysslat med bypolitik sedan ordet uppfanns