Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung Härnösandsdansare vann riksfinalen i Skapa Dans: "Överraskande och originellt"

Olivia Löfvander Stribeck på Härnösands folkhögskolas danslinje har vunnit riksfinalen i Skapa Dans. Det är andra året som Västernorrland kammar hem segern i tävlingen.

För andra året i rad har Västernorrland vunnit riksfinalen av Skapa Dans, som gick av stapeln på Riksteatern i Stockholm den 4 november. Olivia Löfvander Stribecks koreografi "Reminiscence" fick första pris med motiveringen:

"Med en stark och konsekvent berättandeform kastas vi rakt in i stycket. På ett överraskande och originellt sätt håller koreografen oss kvar i sin visuella värld."

Dansare i koreografin varLeonora Ekström, Lara Maria Fernández Kassies och Olivia Löfvander Stribeck, alla studerande vid danslinjen New Education for Contemporary Dance på Härnösands Folkhögskola.

Juryns hedersomnämnande gick till koreografin "The real heroes" från Jönköpings län. Publikens val blev "Proletär" från Östergötland.

Den nationella koreografitävlingen Skapa Dans riktar sig till ungdomar mellan 15-21 år. Alla kan vara med, oavsett vilken dansbakgrund man har eller vilken stil man använder.

Tävlingen vill uppmuntra ungdomar till eget skapande i dans och visa på koreografisk kreativitet, kunnande och kompetens hos de amatörer som sysslar med dans i olika stilar och på olika nivåer.

I Skapa Dans bedöms koreografierna av en jury som bland annat tittar på hur musiken använts, hur man disponerat rummet och scenen samt hur rörelsematerialet har komponerats. Utförandet är viktigt men inte avgörande; tonvikten ligger på koreografi snarare än dansteknik.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Konst: Skymningens viskande ansikten - medeltidsruin i Nordingrå får nytt liv

Musik: Instrumentet med den mänskliga rösten – orglarna i Örnsköldsvik berättar många historier

Böcker: Glimtar av en barndom - Bo R Holmberg gläntar på dörren till det förflutna

Konst: Den konstnärliga vilden från Sollefteå – nu visas Einar Scheléns konst på Murbergets länsmuseum

Foto: Matilda Blomqvist ställer ut på Sliperiet - "Jag hittar min inspiration i naturen"

Böcker: Bergatroll, klokgubbar och fäbodens guld - boken om Ovanmon är en spännande historia

Musik: Kyrkoopera i Västernorrland om kvinnligheten och livet - går de att kombinera?

Debatt: Det är avgörande vilka bilder som sprids av landsbygden

Krönika: Hela Sverige kan inte leva – vi har inte råd med alla bidragsslukande stödområden