Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung man med pistol hotfull på ungdomsgård – avväpnades av personal

Med en pistol i handen kom en ung man in på Granlo ungdomsgård den 22 januari och letade efter en annan person.
När personalen höll fast honom hotade han även dem.

Annons

Personalen lyckades avväpna honom, men han sa att han skulle döda personen han var ute efter. Polisen larmades och när de kom till platsen hittades en förskärare i den unga mannens väska som låg utanför fritidsgården.

Händelsen chockade personalen, men ingen blev fysiskt skadad. Och det visade sig att det var en luftpistol han hade med sig. Den unge mannen var känd av personalen sedan tidigare.

– Tyvärr finns det vapen bland ungdomar i dag. Knivar har förekommit tidigare och i Nacksta var det en som hade pistol utanför fritidsgården. Sånt här ska inte få hända men tyvärr händer det i alla fall, säger Anders Hagman, biträdande avdelningschef på kommunens ungdomsavdelning.

Han konstaterar att det i alla fall gick bra denna gång och att personalen handlade på ett föredömligt sätt.

Läs även: Veckan innan hälsades flyktingar välkomna.

Det gjordes en anmälan om allvarligt tillbud till Arbetsmiljöverket. AMV konstaterar nu att den utredning som gjorts efter händelsen och de åtgärder som vidtagits har följt den handlingsplan som ungdomsgården och kultur- och fritidsförvaltningen har.

– Det gick ju bra och det var skönt. Personalen följde vår handlingsplan och Arbetsmiljöverket var nöjt. Så några förändringar har vi inte gjort efter den allvarliga händelsen, säger Anders Hagman.

En plan för hur Granlo ungdomsgård ska gå till väga med drogpåverkade ungdomar finns. Regeln är att den påverkade avstängs från gården. Arbetsmiljöverket påpekar att det även behöver göras en bedömning för risken om våld och hot i samband med avstängning. Och att gården behöver se över sina säkerhetsrutiner för sådana tillfällen.

Läs också: Prisad fritidsgård.