Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung teaterfestival i Skönsberg

106 unga medelpadingar fyller stora scenen i Skönsbergs Folkets Hus den här veckan. Det är Kvartersteatern i Sundsvall som arrangerar sin hittills största ungdomsteaterfestival.

Kvartersteatern i Sundsvall är i dag en av Sveriges största och äldsta amatörteaterföreningar med obruten verksamhet sedan 1979. Föreningen fortsätter att ha en imponerande återväxt med cirka 300 aktiva där majoriteten är under 20 år.

En manifestation av detta pågår just nu i Skönsbergs Folkets Hus. Det handlar om Ung Teaterfestival som nu arrangeras för nionde året i rad.

– Det är en av de årliga höjdpunkterna i vår verksamhet och i år slår vi alla rekord i antalet medverkande, säger Perra Söderberg, verksamhetsledare.

Kvartersteatern har i år åtta ungdomsgrupper. Det rör sig om totalt 106 ungdomar mellan 13 och 19 år. Fjorton ledare håller i det hela.

Festivalen startade i fredags den 20 mars och pågår fram till och med söndag. De åtta grupperna spelar var sin föreställning ett antal gånger under de nio dagarna. När ungdomarna inte spelar själva så tjänstgör de som personal under festivalen

– Alla har repeterat sina pjäser sedan i september då grupperna formades. Alla pjäser har skrivits av ledarna i nära samarbete med ungdomarna, förklarar Perra Söderberg.

Ämnena i pjäserna varierar kraftigt och ungdomarna räds inte utmaningar. Ofta handlar det om mycket text och allvarlig dramatik. Publiken imponeras av vad tonåringar kan åstadkomma på en scen efter hård träning och med bra ledare.

Ungdomsteaterfestivalen har för första gången flyttat upp till Skönsbergs Folkets Hus. Tidigare år har man hållit till i Konsertteatern, men där i teaterkvarteren pågår som bekant renoveringar.

I Skönsberg sker arrangemanget i samarbete med kulturföreningen Skönsbergs salonger.