Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga brottsoffer i fokus på temadag

De senaste åren har samhällets syn på barn som brottsoffer ändrats.
Det menar Gudrun Nordborg, informationschef på Brottsoffermyndigheten, som föreläste på Mittuniversitetet under en temadag om våld och unga brottsoffer.

Lagen om att en förundersökning ska skyndas på om ett barn är brottsoffer kom 2002. 2006 bestämdes att barn som bevittnat våld i en relation kan få brottsskadeersättning.

– Det är faktiskt värre att se än att vara det primära offret. Det kan också vara värre att höra än att se ett pågående brott, fantasin kan skena iväg, förklarar Gudrun Nordborg.

Temadagen anordnas av Brottsoffermyndigheten i samverkan med bland annat Mittuniversitetet. På plats finns också Sören Carlsson Sanz, vårdchef på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, för att berätta om storstadsvåldet och dess konsekvenser. Petra Råsten Almqvist, biträdande avdelningschef på rättsmedicinska avledningen i Stockholm berättar om hur en rättsmedicinsk utredning går till.

Stödcentrum för barn och unga i Sundsvall, som öppnade 2006, berättar om sin verksamhet. I familjevåldsteamet ingår bland andra åklagaren Lisa Eklund.

– Jag tror att alla vi som arbetar i Stödcentrum tycker att det är positivt, säger hon.

Barn som blir vittne till att till exempel pappa misshandlar mamma har visserligen rätt till ersättning, men antalet ansökningar är få. ST uppmärksammade problemet i en artikel juli i år. Då hade bara ett barn i Medelpad fått ersättning. Enligt Gudrun Nordborg kan det bland annat bero på brister i utredningarna. Undersökningar visar att många barn inte får komma till tals.

– Om vi inte hör barnet, är det en brist på respekt.