Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga flyr den skyhöga arbetslösheten – callcenterjobb utomlands heta

Tidigare har Norge lockat många ungdomar från Medelpad, men lönsamheten i Norge har krympt med fallande oljepriser och nu åker många hellre till varma länder för att jobba på callcenter.
– Det var risiga villkor och hårt jobb, men det var en bra erfarenhet, säger Anton Larsson vars första jobb var som telefonförsäljare på Malta.

Första kvartalet i år skedde det ett trendbrott i antalet personer från regionen som åkte till Norge för att jobba. För första gången på flera år åker nu fler hem än dit. Orsaken enligt Skatteverket är fallande oljepriser som i sin tur leder till att norska kronan försvagas gentemot den svenska. Lönsamheten blir helt enkelt lägre för svenskar som jobbar i Norge.

Läs också: Se hit – här finns det goda jobbmöjligheter under 2016

Samtidigt flyttar fler och fler callcenterföretag, riktade mot svenska marknaden, utomlands. Ofta till lågskatteländer.

– Det är ännu högre ungdomsarbetslöshet ute i Europa och efter kraschen 2008 är många länder rädda om jobben och håller dem till sina egna ungdomar. Men den här sortens jobb kräver ju svensktalande och då finns en öppning också för svenska ungdomar, säger Lars Nilsson på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

I Sverige var ungdomsarbetslösheten uppe på över 20 procent i januari, men i många länder ser det värre ut. I Grekland tillexempel är ungefär hälften av alla ungdomar arbetslösa.

Men många callcenterföretag och spelföretag har sina huvudkontor på Malta och behöver då svensktalande ungdomar. Anton Larsson från Sundsvall tog sitt första jobb på ett säljföretag på Malta.

– Jag drog direkt efter studenten och jobbade med att ringa runt och sälja aktiebolag till norrmän, säger han.

Läs också: Färre arbetslösa ungdomar i Västernorrland – för tidigt att tala om trendbrott

Tiden på Malta blev inte exakt som han tänkt sig.

– Jag var naiv och gjorde inte min research. Det var soligt och fint men ett hårt arbete och inte mycket vila, säger han.

Enligt Arbetsförmedlingen händer det många ungdomar.

– Ja det är vanligt just när det gäller säljjobb utomlands. Det är låg garantilön och högt ställda krav, många kommer hem efter några månader, missnöjda, säger Lars Nilsson.

Läs också: Tufft för utrikes födda på arbetsmarknaden: "Vill börja jobba direkt"

Arbetsförmedlingen annonserar nästan bara ut jobb inom Europa. Men många callcenterföretag flyttar nu också ut utanför Europa, till bland annat Indien och Thailand.

– När vi har utlandsjobb inom Europa så har de jobben redan passerat ett filter, en arbetsförmedling lokalt där jobbet finns. Där sorteras ofta oseriösa bort. Men det filtret finns ju inte på jobb utanför Europa.

Lars Nilsson råder alla som vill åka att göra en ordentlig research på det företag de ska jobba på.

– Det är viktigt att få ett skriftligt avtal med anställningstider, lön och andra viktiga villkor. Många företag erbjuder provjobb några veckor först, men det tycker jag inte man ska nöja sig med, säger han.

Även fortsättningsvis finns en hel del jobb i Norge, främst inom yrken som det också råder brist inom här hemma, inom vården och transportbranschen. Ungdomar är också eftertraktade i servicebranschen. På hotell- restauranger och som servicepersonal på flygplatser.

Arbetsförmedlingen brukar inte hålla informationsträffar med utländska företag i Sundsvall.

– Ofta vill företagen inte åka så långt, de åker till storstäderna i södra Sverige. Men vi brukar skicka intresserade, arbetslösa ungdomar på de rekryteringsträffarna som sker där nere, säger Lars Nilsson.

Även om Anton Larsson inte var så nöjd med sitt jobb så ångrar han ingenting.

– Det är absolut något jag rekommenderar andra att göra, det var inga bra villkor och det var hårt jobb, men det kan vara nyttigt att få jobba hårt också och det var en bra livserfarenhet, säger han.