Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga förlorarna med regeringens bostadspolitik

Nu har regeringen beslutat om skärpta amorteringskrav. Det gäller hushåll med höga skulder i relation till sin inkomst. Motivet är att dämpa skuldsättningen i samhället, och det må låta logiskt. Men det kommer samtidigt att skapa inlåsningseffekter och göra det ännu svårare för unga och unga familjer att hitta ett eget hem. Och det i ett läge när dessa grupper under lång tid fått det allt svårare att etablera sig på bostadsmarknaden.

De senaste åren har bostadspolitiken dominerats av kreditrestriktioner, skuldsättning och räntebanor. Det är naturligtvis bra att det är ordning och reda i svensk ekonomi och att man har rimliga regler på bostadsmarknaden. Men om bolånetak och det tidigare beslutade amorteringskravet innebar dubbla lås till bostadsmarknaden, är det utökade amorteringskravet den säkerhetskedja som slutgiltigt stänger dörren för alltför många unga och unga familjer att hitta ett eget hem. Dessutom kommer rörligheten minska på bostadsmarknaden när det bland annat blir svårare att köpa större lägenheter på grund av amorteringskravet.

För Plus-kunder: Så påverkas olika hushåll av förslaget om nya krav på amortering: "Får en psykologisk effekt"

Det nya beslutet drabbar främst storstäder, men även om vi har många olika bostadsmarknader i Sverige hänger de också ihop. Det som händer i storstäderna påverkar även Sundsvall. Och den mångåriga bristen på en social bostadspolitik, ja, den påverkar alla i hela landet.      

Det som framför allt förvånar är att regeringen inför ett utökat amorteringskrav så snart efter de redan tagna reglerna. Det hade varit önskvärt med en ordentlig analys av effekterna innan nya skärpningar beslutas. Men nu är det för sent. Och vi får laga efter läge.

För Plus-kunder: Fler bostäder homestylas inför försäljning: "Det räcker inte med timjan och lime längre"

Därför bör riksdagens partier redan nu börja diskutera innehållet i en större bostadspolitisk överenskommelse. Att det ska hända något innan valet ser dessvärre dystert ut. Men mycket kan förberedas nu så att beslut kan fattas direkt efter valet. Mot bakgrund av det tuffa läget på bostadsmarknaden följer här tre förslag på hörnstenar till en ny social bostadspolitik som ger fler chansen till en egen bostad:

■ Vi behöver ett stöd till bosparande och startlån till den första bostaden. 

 ■ Bostadsbidraget har urholkats kraftigt och det behöver anpassas så att fler hushåll kan ta del av det och få möjlighet till ett boende som passar behoven bättre. 

 ■ Flyttskatten behöver förändras så att vi slipper inlåsningseffekter och bättre kan utnyttja de bostäder som finns effektivt.

Sverige behöver en sammanhållen bostadspolitik med stabila spelregler. Och det arbetet behöver börja nu. 

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Tina Mansson Söderlund, ordförande HSB Södra Norrland

Christer Berglund, vd HSB Södra Norrland

Läs också:

Hur kan högre hyror göra det lättare för unga att få en bostad?

80-plussare: Villan börjar bli svår att hantera men vi har inte råd att flytta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel