Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga i Sundsvall jagar följare i ny app: "Vid 50 visar jag brösten"

"Vid 50 följare visar jag brösten".
"Jag smäller en airbomb i grannens brevlåda om 50 kollar".
"Jag gör vad som helst vid 12".
Periscope är en app som används av allt fler barn och ungdomar i Sundsvallsområdet. Filmer tas och visas i samma ögonblick och ju fler följare, desto mer tänjs det på gränserna.

Det smygfilmas under lektioner, på träningar, i omklädningsrum och hemma i flick- och pojkrummen. Under måndagen gick det att ta del av det som hände under en bildlektion, i en slöjdsal och under en idrottslektion i skidspåren i Stockvik.

När ST ställer frågor om appen visar det sig att barn i tio-, tolvårsåldern har full koll på den, medan vuxenvärlden tycks stå helt frågande.

– Jag vet ingenting. Nu måste jag hem och se om min son använder den, säger en pappa.

Genom Periscope är det möjligt att starta en livesändning och ha hela världen som publik. Appen har snabbt blivit populär bland unga.

– Jag kollade på en tjej som var 14 år. Då kom en äldre man in och bad att hon skulle böja sig ner framför honom, det handlade om sexuella kränkningar. Hon blockade honom och det var ju bra, men det finns risker, säger Maja Viberg, elev på Höglundaskolan.

I tidningen Skolvärlden diskuteras fenomenet. Bloggaren Sara Bruun berättar om uppdateringar som: “Vid 50 likes slår jag min lärare i röven” och “ Vid 30 likes ska jag se till att min lärare får ett flipp”.

En av appens finesser är också att det går att zooma in den exakta platsen där användaren befinner sig.

För de skolledare och den fritidsgårdspersonal som ST har kontaktat är Periscope ett nytt begrepp, trots att det finns unga användare i så gott som samtliga stadsdelar i Sundsvall.

– En av våra mentorer och vår studieledare i sexan hade kunskaper om den men har den börjat få spridning nu är det viktigt att vi alla känner till den, för då brukar det gå fort, säger Ulf Östholm, rektor på Höglundaskolan.

Enligt honom är det av största vikt att skolan är en trygg plats och att både elever och personal ska kunna känna sig säkra på att de varken fotograferas eller filmas utan att ha gett sitt tillstånd. Den regeln är också lagstadgad genom Personuppgiftslagen.

– Till och med årskurs sex förvarar vi elevernas telefoner under skoldagen men nu måste vi diskutera det här ytterligare. Ingen ska behöva känna oro över att kanske bli filmad, exempelvis i ett duschrum. Där är ju eleverna ofta tillräckligt rädda och osäkra ändå och det kan få katastrofala konsekvenser.

Under skoltid är det rektorn som har ansvar för barnens trygghet men Ulf Östholm menar att även föräldrarna måste bidra.

– De måste sätta sig in i vad barnen håller på med och prata med dem om vad det kan leda till om man fotar och filmar sig själv eller andra i olika sammanhang.