Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga kvinnor är extra utsatta av hatet

Din lille fjant. Din betong-fetto-sosse. Man kan undra vad som får en vuxen människa att skriva så till en annan undertecknat med namn och allt. Men sånt händer. I mitt fall hände det på måndag kväll, samma dag som jag publicerade en krönika på temat att vi i Norrland behöver mer invandring. Vad gäller sanningshalten i påhoppet så kan man väl konstatera att jag är sosse, jag gillar inte sällan betong. Sundsvallsbron tycker jag är en ren skönhet. Och vad gäller fetto. Min diabetessköterska har nogsamt betonat att det gäller att gå och hålla vikten, ja helst ska jag förstås gå ner i vikt. Jag är ju rätt kort också. Så det är nog ordet fjant jag tycker stämmer minst. Det påhoppet menar jag faller tillbaka på e-postskribenten som förstås tillhör det obskyra nyfascistiska partiet SD.

Jag beskriver SD som nyfascister var och varannan dag. Ändå uteblir nätstormen. Det finns bara två möjliga förklaringar till det. Det ena är att SD:s anhängare faktiskt inte upprörs över att bli kallade nyfascister. Många av deras aktivister känner sig med säkerhet som nyfascister. Deras exkluderande nationalism sitter i deras ryggrad. Men jag tror att den andra förklaringen är troligare. Jag är man i övre medelåldern. Det provocerar inte på samma sätt som när kvinnor tar plats.

Jag har sett en del exempel på det under åren. En kollega på LT i Östersund mejlbombades av tusentals rasister sen hon skrivit en ledare om SD som illustrerades av en bild där Jimmie Åkesson ritades som en kackerlacka. Men det var inte tecknaren som attackerades. I stället kom den unga kvinnan att få veta att hon levde. I den organiserade attacken som utlystes från högerextremt håll var det hennes ungdom och sexualitet som attackerades.

Kopplingen mellan högerextremism och kvinnohat är väldigt tydligt. En annan kollega, berättade nyligen att hon för ett par år sen fick ta emot hundratals mejl efter en artikel om SD. Temat var inte sällan vilka föremål hon borde föra in i vilka kroppsöppningar för att hon skulle lära sig något om livet. Kvinnohat och näthat går ofta hand i hand. Det är klart att det då lätt dröjer ett tag innan man utsätter sig för något sådant på nytt.

En som i dagarna slagit larm är SVT:s Anna Hedenmo som utsatts för hat, dock inte hot, sen hon intervjuat SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Hon påpekar det alla vet, att detta är något som bara händer när SD är på tapeten. Säga vad man vill om det partiet, men deras svans tillhör inte begåvningsreserven.

Det lokala exemplet på näthat har drabbat den unga Moderaten Elin Nilsson sedan hon offentligt sagt att Sollefteå sjukhus bör läggas ner. Mer om sakfrågan härintill.

Även de som likt de flesta av länets politiker anser att hon har fel, inser att det inte är ett skäl för att hata henne. Jag gissar att jag inte kommer att få många hatmejl alls i denna fråga för inlägget härintill. Delvis kan det bero på att SD i länet funderar i liknande banor, de tänker sig uppenbarligen inte att bli stora i Sollefteå. Men viktigare är: Jag är inte en ung kvinna. Det är fullständigt barockt att man från moderat håll i Sollefteå ställt krav på att Elin Nilsson ska uteslutas ur Moderaterna för sitt uttalande. Men sånt får politiker leva med. Däremot är det förfärande att hon hotas och hatas på det sätt hon uppenbarligen blivit utsatt för. Näthat, främlingsrädsla och kvinnohat hör uppenbarligen ihop.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel