Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga raggare som har röret rakt ut

En upphittad gammal raggarväst gav namnet till den nybildade klubben R.R.U – Röret rakt ut, där ett gäng entusiaster födda på 90-talet förenas i sitt intresse för raggarkulturen.
– Nu har vi tagit det ett steg längre och bildat en riktig förening, säger Madelen Sandlund.

Historien om R.R.U. startade i Timrå i början av 1980-talet. Tony Pettersson och Micke ”Pip” Lindgren bildade klubben som en slags humoristisk motreaktion till TPY (Twin Pipe Yankees) som fanns i Timrå. På många amerikanare satt glittrande TPY-märken och eftersom Tony hade en Valiant ”Drake” från 1961, med endast ett rakt rör ville han inte beblanda sig med TPY. Då startade han den motsatta klubben RRU – Röret rakt ut. Åren gick och Tonys väst hängdes undan tills den en dag hittades av sonen Rickard Pettersson. Där och då började ny historia att skrivas.

Läs också: De fann kärleken genom motorintresset

Nu försöker ett gäng kompisar som delar intresset för motorer och raggarkulturen att satsa mer på klubben. De har cirka 20 medlemmar och målet för dem är att ha fortsatt kul, bli fler och att ragga förstås.

– Vi vill bli större för att kunna göra mer saker, säger Madelen Sandlund.

Alexander "Frylle" Fryklund, ordförande i klubben fortsätter:

– Vi vill anordna tillställningar för att kunna knyta fler kontakter och på sikt vill vi ha en klubblokal.

Läs också: Vinterrally för veteranbilar – se mängder av klassiker som redan är i farten

För några veckor sedan deltog de i Swap Meet i Gnarp och de har planer på fler aktiviteter för att börja dra in pengar till klubben.

De flesta är strax över 20 år, några är par och andra är kompisar. Mathilda Ivansen har precis köpt sin första jenkare, en Chevrolet Impala från 1964. Hon hämtade den i Göteborg i december.

– Jag försökte köra hem dem, men jag kom bara halvvägs. Det var för halt och till slut gav jag upp. En kompis med biltrailer fick komma och hämta oss i Enköping, säger hon.

Läs också: Racingbruden som tog ett steg in i veteranbilskulturen

Nu står den tryggt parkerad i garaget i Lagmansören. Hon mekar en del själv och får hjälp av sin pappa. Innan sommaren ska avgassystemet svetsas ihop.

– Jag började som chaufför. Jag har velat ha en Cheva så det fick bli den här. Det är bra och bekvämt med fyra dörrar då ryms det många, säger Mathilda Ivansen.

De flesta i klubben har egna bilar. Mikaela Hofling är 24 år och kör en Buick från 1967.

– Jag är uppväxt med den här kulturen, säger hon.

Läs också: Så har "Coffa" förvandlat sin Opel Ascona från 1973 till modernt vrålåk

Fredrik Sjöqvist har med sig sin treåriga dotter Nova. De trivs med raggarlivet och längtar efter sommaren. Nova vill ha en egen raggarbil när hon blir stor, en Cheva eller en Volvo. Fredrik är helt såld på raggarlivet och han har sin speciella plats i bilen när de är ute och raggar.

– Höger bak är bästa platsen. Det är där jag sitter, långt ifrån chauffören. Amerikanska bilar är jävligt fräna, de låter mycket och man ryms många. För oss är det fenomenalt att vara ute och ragga. Att åka omkring, spela musik och dricka öl, säger Fredrik Sjöqvist.

Men vem är det som kör egentligen?

– Vi letar alltid chaufförer, hör av er om ni är intresserade, säger han och skrattar.

R.R.U har en egen hemsida: www.rruwebb.com och de finns även på Instagram under namnet @roret_rakt_ut och på Facebook: R.R.U